Мрачни легенди за Великата китайска стена - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мрачни легенди за Великата китайска стена
Автор: Райна Михайлова
Мрачни легенди за Великата китайска стена
Снимка: Thinkstock/Guliver

Великата китайска стена е защитник на културата, традицията и историята на един от най-великите народи. Нейното основно змиеподобно туловище пълзи из цял Китай, като обхваща 8850 км.

Според легендите Великата китайска стена била замислена от дракон. Той се явил на първите ѝ строители и очертал контурите ѝ пред тях. Стената е създадена по време на династията Хан, като укрепление на Северен Китай. Но въпреки величието й, китайският народен фолклор описва и предания за тъмната действителност около построяването й.

Първоначално строителството й се извършва от войници и престъпници. В по-късен период цялата китайска нация се включва в строежа. Казват, че сенките, които сякаш вечно ще бродят по края й, са „зазиданите“ жертви в процеса на това велико творение. Техният брой остава загадка и до ден днешен.

Преданието за Мен Дзиан Ну (датиращо от времето на династията Ки, 221-206 г. пр Хр.) разкрива точно тази мрачна история. Любимият на Мен, Фан Ки Лиан, е пленен и накаран да участва в изграждането на стената. Мен очаква той да се завърне у дома, но това не се случва. Тя отива да го потърси, но установява, че той е починал и е зазидан в стената. Нейната мъка и вопли са толкова силни, че разрушават стената, откривайки телата и костите на хиляди други зазидани жертви. Мен намира любимия си Фан и го погребва.

Известна заблуда е, че стената е една основна и единствена постройка, но в действитлност тя се състои от 9 части.

Носи се предание, че една от нейните подстени (Дзюйонгуал, в областта Гансу) е изградена от 99 999 тухли. Човекът, който по време на династията Мин (1368-1644 пр. Хр.) определя това число, е И Кайзан. Преди стената в Гансу да бъде конструирана, И се хваща на бас с ръководителя на строежа за броя на тухлите, като изчислява че ще бъдат нужни точно 99 999 тухли. Условието на баса е, че ако И загуби, всички работници няма да получат почивен ден през следващите три години.

Работниците изграждат тази секция от стената, като използват почти всички тухли, определени от И. Но, за съжаление, те не успяват да вградят в стената една тухла. Ръководителят в този момент прелива от щастие заради спечеления бас. Но И взима тази последна тухла и я поставя върху стената, като оповестява, че ако тази тухла някога бъде преместена, свръхестествено същество ще се появи и ще разруши Великата китайска стена.

И до ден днешен, посетители от цял свят могат да изкачат Дзюйонгуал и да видят непомръднатата тухла на И. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин