Музей на руската водка в Санкт Петербург - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на руската водка в Санкт Петербург
Автор: Теодора Тодорова

 Русия. Наред с Путин и комунизъм първата асоциация, която изскача, е любимото питие на северните ни братушки – водката.

Те остават верни на любовта си към нея не само с ежедневно пийване, но и с още нещо - Музея на руската водка в Санкт Петербург.

Намира се в историческия център на града, на мястото на бившите конюшни и казарми на конната гвардия, и в него се крият всевъзможни интересни факти от историята на тази алкохолна напитка: кога и къде е създадена за първи път, как и от какво са я пили, от какво се произвежда, с какво мезе трябва да се пие. Всеки посетител има възможността да избере между два вида билети: един – с дегустация и друг – без.

Експонатите в музея са от всякакъв род: бутилки, запушалки, картини, както и три восъчни фигури, които спомагат да се потопите в историческата атмосфера. Една от тях е на монах от Чудовия манастир в Московския Кремъл, свързан с легендата за създаването на водката: Твърди се, че руски свещеници опитали гроздова алкохолна напитка (да кажем ракия) докато били на гости в Константинопол и толкова им харесало, че решили да я произвеждат и вкъщи. Имало само един проблем – нямали грозде, затова опитали да я направят от пшеница. Така през 14-и век се родила водката. Оттам музейните експонати проследяват историята й до Горбачов и проваления му опит да въведе частичен сух режим в Русия. Ние обаче ще се спрем само на един от по-интересните предмети – а именно така наречения медал за пиянство. Петър I „награждавал“ с него за прекомерна употреба на алкохол. Тежал е 6,8 кг и е трябвало да виси на врата на провинения цяла седмица – като, разбира се, не е било възможно да се свали без чужда помощ.

Тези и още интересни факти ще научите от екскурзоводите на музея, а в края на обиколката пристигате в стаята за дегустация, където на разположение на всекиго има три чашки с различни видове водка, акомпанирани от мезе от черен хляб и сол.

Музеят на руската водка е първият по рода си в света и в него вече са били звезди като Антонио Бандерас, Жерар Депардийо и Рамщайн, тъй че несъмнено е част от задължителния списък за посещения в Санкт Петербург. Информация за работното време и цени на билети можете да намерите тук.

Вече ви се ходи в Санкт Петербург? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Санкт Петербург!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин