Музей на ветрилата в Лондон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на ветрилата в Лондон
Автор: Peika.bg
Музей на ветрилата в Лондон

По света има всякакви музеи, но малко от тях представят такива експонати, които имат функционална, церемониална и декоративна функция едновременно.

Музеят на ветрилата във Великобритания ще ви разведе из една хилядолетна история, която свръзва множество различни цивилизации и култури.

Историческите сведения сочат, че хората са ползвали ветрила още преди 3000 години пр.Хр. Има доказателства за това, че гърци, египтяни и римляни са ползвали ветрила за освежаване и церемониални функции, а китайците са ги свързвали с митични и исторически герои.

35602

Музеят е създаден преди повече от 20 години и се намира в сграда от 18-и век в Гринуич, Лондон. Той е единственият по рода си в света и включва над 3500 ветрила от всякакви епохи (основно експонати от 18-19-и век от Европа), някои от 11-и век.

В музея не могат да се изложат всички ветрила по едно и също време, затова се поддържат две различни експозиции. Първата е постоянна и въвежда посетителите в света на ветрилата – история, как са правени, от какви материали, кои са различните видове ветрила. Тя се намира на първия етаж и е разделена в две помещения – Рецепцията и Зелената стая. Временните експозиции се сменят на 4 месеца.

35604

В музея можете да изпиете следобедния си чай или кафе в Оранжерията. В тази градинска стая с красиви рисунки по стените можете да опитате традиционен чай или кафе с тиква, сметана или сладко и току-що изпечени кексчета за 7 евро на човек, плюс входната такса за музея.

Музеят на ветрилата е отворен от вторник-събота от 11 сутринта до 5 следобед и в неделя от 12 на обяд до 5 следобед. Входът за възрастни е 4 паунда, а за деца – 3 паунда.

35605

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин