Наръчник за приключения в Белиз - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наръчник за приключения в Белиз
Автор: Peika.bg
Наръчник за приключения в Белиз
Снимка: Unsplash

Белиз попада под радара на дестинациите в Централна Америка, но е страхотно място, когато става дума за приключенски туризъм. 

Граничеща с Мексико на север, Гватемала на запад и Карибско море на изток, Белиз е странната страна в Централна Америка – единствената нация, в която английският е официален език, въпреки смесицата от култури, обхващащи маите, метисите и Гарифуна. На брега се намира вторият по големина бариерен риф в света (след големия в Австралия), докато във вътрешността ще откриете осеяните с джунгли руини на маите, интересни преходи и някои от най-лудите пещери в Америка.

Ето кратък наръчник за приключения в тази интересна страна:

Гмуркане

Наръчник за приключения в Белиз
Снимка: Unsplash

Малко дестинации за гмуркане в света, са толкова магнетични като Великата синя дупка на Фаровия риф в Белиз. Гледана от въздуха, тази тъмносиня водна "зеница" с диаметър 300 м, оградена с по-плитък аквамаринов ирис, е визуалната икона на гмуркането в Белиз. Спускането е сравнително дълбоко – до 40 м – и мастилено тъмно, въпреки прозрачността на водата. Изнервящата, но вълнуваща част е плъзгането под варовиковия надвес и покрай подводните стени. Повечето гмуркания са под 10 минути, но това е неземно подводно изживяване, което не бива да пропускате.

Каякинг

Наръчник за приключения в Белиз
Снимка: Unsplash

Плаването с каяк около рифовете и островите край бреговете на Белиз е сензационно, но за истинско приключение се отправете към отдалечения атол Glover’s Reef Atoll, поредица от острови на два или три часа път с лодка от континента. Образувани от потопен планински хребет, рифовете и лагуните тук са ненадминат рай за каякинг, гмуркане и шнорхелинг. 

Обиколки на пещери

Наръчник за приключения в Белиз
Снимка: Unsplash

Дългата 4,8 километра Actun Tunichil Muknal (ATM), Пещерата на каменния гроб, е спиращо дъха подземно изживяване, което ви отвежда дълбоко в подземния свят, който древните маи са познавали като Xibalba. Задължителна обиколка с екскурзовод, организирана най-добре в Сан Игнасио, ще ви преведе през замръзнали реки, почернели дупки, покрай стени от калцит и артефакти на маите. Трудно е и ще се намокрите много, но ще бъдете оборудвани с каска, фар и ще бъдете водени от опитен водач в свят, който ще ви остави без думи. 

Зиплайнинг

Наръчник за приключения в Белиз
Снимка: Unsplash

Летенето над джунглата със зилайн е вълнуващо изживяване и Белиз е едно от най-добрите места за зиплайнинг в света. Има поне 6 маршрута, разпръснати из цялата страна. В Mayflower Bocawina можете да летите по най-дългия зиплайн в Белиз, след което да се спускате по водопад. Може би най-отдалеченият зиплайн е в Блу Крийк в окръг Толедо (дълбоко на юг), до който се достига с 40 км шофиране с 4WD, последвано от преход в джунглата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин