Кораловият риф на Белиз - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кораловият риф на Белиз

Белизкият корал риф е разположен на половин миля от острова. Това е най-дългият коралов риф в Западното полукълбо и вторият най-дълъг в света. В рифа водата е плитка и има син оттенък, а извън него е дълбока и от птичи поглед изглежда обагрена в кралско синьо.

В ясни дни рифът прилича на тънка жълта ивица, разделяща две отсенки на синьото. Единствено край Амбъргрис Кей рифът се доближава до по-населено пристанище - тук той сякаш е здрава стена от прелестни коралови образувания, пресичани само от тесни каналчета, наричани ”кебрадас”. Тук един впечатлителен гмуркач може да се забавлява с цели часове сред безкрайните разновидности, форми и цветове на тропическите корали.

Рифът обаче не е просто декоративна забележителност. Лишен от него, остров Белиз не би могъл да съществува, тъй като той служи като природен вълнолом - предотвратява ерозията на плажовете под влиянието на вълните и предпазва острова и неговите обитатели.

Забележително чистите и плитки вълни на рифа на Белиз предоставят великолепен изглед към морските твари на областта. Тропически риби, обагрени с цветовете на дъгата, фини водорасли и изобилие от величествени коралови градини. А най-удивителното е, че отвъд рифа морското дъно рязко се спуска в поредица от падини, достигайки хиляди метри дълбочина.

Ако тази разходка ви е харесала, последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито едно екзотично пътешествие!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин