Най-емблематичните улици в света (2 част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-емблематичните улици в света (2 част)
Автор: Александра Любова
Най-емблематичните улици в света (2 част)

От облицованото с дървета величие на Шанз-Елизе до чара на бръмчащата улица Бурбон, тези емблематични улици отразяват накратко културата на своите градове. 

Въпреки че в повечето градове има хиляди улици, някои от тях винаги са по-познати от другите.

1. Кралската миля, Единбург, Шотландия

Най-емблематичните улици в света (2 част)

Преминавайки през сърцето на Стария град на Единбург, Кралската миля е чудесен начин да видите всички емблематични забележителности на града. Започвайки от замъка в Единбург, кацнал високо върху основата на вулканична скала, той води до Двореца на Холирудхаус, почиващ в сянката на Тронът на Артур. По пътя минава катедралата Сейнт Джайлс и ултрамодерния парламент на Шотландия.

По улицата има впечатляващи, извисяващи се жилищни сгради, между които се прокрадват тесни стълбища и се преплитат, за да създадат таен подземен свят. Тук ще намерите едни от най-добрите места за хранене и пиене в града. По време на годишния фестивал в града ще се насладите и на безброй импровизирани улични изпълнения от музиканти, актьори и улични артисти, желаещи да посещавате техните представления.

2. Чандни Чоук, Делхи, Индия

Най-емблематичните улици в света (2 част)

Един от най-старите и натоварени пазари в Олд Делхи, Chandni Chowk е пренаселен и хаотичен и е интензивно въведение в индийския живот. Заедно с множеството от хора, което на моменти се усеща като цялото население на Делхи, ще намерите пазари, продаващи подправки, сушени плодове, сребърни бижута и ярки сари. Тук се намират ежедневни стоки за бита, както и някои от най-свежите и вкусни улични храни в града.

Chandni Chowk не е за всеки. Това място е какофонично, дръзко и безмилостно, нападение над всичките ви сетива. За щастие, наблизо е Джама Масджид от 17-ти век, който предлага отдих в своите червено-пясъчни стени.

3. Ла Рамбла, Барселона, Испания

Най-емблематичните улици в света (2 част)

Погледнете отвъд безкрайния парад на човешки статуи и тълпи от туристи и все още е възможно да разберете защо испанският поет Федерико Гарсия Лорка написа, че Ла Рамбла е "единствената улица в света, която бих искал никога да не свърши." Дърветата, които го очертават, осигуряват прохлада от суровото каталунско слънце. Разпръснати сред туристически сергии ще намерите барове, кафенета и театри.

La Rambla се простира на 1,2 километра, свързвайки Пласа де Каталуня в центъра с паметника на Христофор Колумб в Порт Вел. Внимавайте за красивите мозайки на Джоан Миро, поставени на тротоара, седмичния пазар за цветя в Рамбла де Сант Хосеп и Рамбла делс Капутсинс, бившия манастир на капуцините, който сега е опера.

4. Бродуей, Ню Йорк, САЩ

Най-емблематичните улици в света (2 част)

Дом на най-известния театрален квартал в света. Казват, че ако можете да пробиете на Бродуей, можете да го направите навсякъде. Гледайте спектакъл в някой от театрите между 42-ра и 53-та улици - Големият бял път и ще видите защо.

Бродуей е най-старият главен път в Ню Йорк, датиращ от първото селище в Ню Амстердам. Всъщност името Бродуей е буквалният превод на старото му холандско име - Brede weg . Той е и домът на може би най-голямата туристическа атракция на Ню Йорк, на ъгъла на Бродуей и Седмо авеню. Вероятно по-добре го познавате като Таймс Скуеър. 

5. Orchard Road, Сингапур

Най-емблематичните улици в света (2 част)

Днес това е един от най-известните търговски квартали в света. Едно е сигурно - прекарайте време в Сингапур и рано или късно ще се озовете на Orchard Road.

Местният туристически борд твърди, че това е най-известната търговска улица в Азия. Orchard Road е 2,2 километра от блестящи търговски центрове, хотели от висок клас и безброй ресторанти, барове и кафенета. Пригответе се да изхарчите огромна сума пари тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин