Най-горещото място в Етиопия или люлката на човечеството - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-горещото място в Етиопия или люлката на човечеството
Автор: Peika.bg
Най-горещото място в Етиопия или люлката на човечеството

Падината Данакил в Етиопия е едно от най-горещите, най-сухите и най-ниските места на планетата.

Тя е в местността Афар в североизточна Етиопия близо до границата с Еритрея. Данакилската депресия е едно от най-горещите места на Земята – средната годишна температура се равнява на 34,4 градуса, а валежите са от около 100-200 мм годишно. Това е и едно от най-ниските места на планетата – намира се на 125 м под морското равнище. Именно комбинацията от тези фактори прави Данакил едно от най-негостоприемните области на Земята.

Именно тук обаче през 1974 г. са открити останките на австралопитека, станал известен като „Люси“. Намерени са и много други фосили на древни хоминини, които карат палеонтолозите да смятат, че тъкмо тук се е зародил нашият вид. Затова понякога наричат района „люлката на човечестото“.

Също така в горещите извори на Данакил живеят микроорганизми, известни като екстремофили. Те са особено интересни за астробиолозите, които смятат, че в тях може да се крие ключът към зараждането на живота.

Изобилието на странни геоложки феномени в района карат мястото да изглежда зашеметяващо. Там има вулкани с бълбукащи езера от лава, многоцветни хидротермални полета и огромни солници.

Най-горещото място в Етиопия или люлката на човечеството


И колкото и странно да ни се струва, насред тези условия до ден днешен живеят хора – афарите. Те са номади и водят прост живот в подвижни дървени хижи и гледат малки стада добитък: кози, магарета и камили. Афарите добиват сол от обширните солници и я носят до пазара в Мекеле на гърбовете на животни. 

Местните оцеляват благодарение на единствената река в района - Ауаш, която е заобиколена от тесен плодороден пояс, снабдяващ афарите и техните стада с водаТова необичайно място определено не е за всеки. Осмелилите се да отидат там обаче, ще се насладят на очарователни вулканични пейзажи! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин