Най-грандиозното конно състезание в света - Гранд Нешънъл край Ливърпул - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-грандиозното конно състезание в света - Гранд Нешънъл край Ливърпул
Автор: Елена Исаева

Обичате ли конете? А конните състезания? Ливърпул е красив, старинен град в Северна Англия. 

Има богата история, култура, много футбол, всъщност в него има от всичко по много и за всеки вкус. Но не за това иде реч, искам да ви разкажа за най – грандиозното и най – гледаното конно състезание в цял свят. 

Най-грандиозното конно състезание в света - Гранд Нешънъл край Ливърпул
Снимка: pixabay.com

Това е Гранд Нешънъл, който се провежда ежегодно от далечната 1839 г. до днес на хиподрума Ейнтри, недалеч от Ливърпул. Самият хиподрум или пистата Ейнтри Рейскорс е отркита на 7 юли 1829 година. Първоначално състезанието започва като надбягване за ловни коне. Трасето, което трябва да изминат състезателите е дълго 7 242 м. Правят се две обиколки, като всички препятствия се преминават по два пъти, с изключение на водата и „столът“. 

Всяко едно препятствие е известно със свое собствено име. В годините някои от състезанията са запомнение с неуспешни опити за прескачането им, някои доста комични, но някои и не толкова, а по – скоро запомнени с контузии на състезателите. Участниците са най – различни около 40 на брой. Сред тях има и добре подогтвени популярни имена, но и нови никак и никому неизвестни участници, което и прави състезанието още по – вълнуващо и оспорвано. Призът си е доста сериозен - над 1 млн. британски лири. Сумата никак не е за пренебрегване. Залозоте са доста високи и залагат много хора. Част от тях са доста добре запознати с условията, подготовката на състезателите, с възможностите им, с начина на провеждане на надбягванията, но други и понятие си нямат за всичко това. Те просто залагат и разчитат на случайността и на късмета си, пък каквото стане, все пак човек никога не знае кога ще му излезе късметът.

Най-грандиозното конно състезание в света - Гранд Нешънъл край Ливърпул
Снимка: pixabay.com

Около 60 000 души се събират на хиподрума, за да изживеят тръпката на Гранд Нешънъл, за да се насладят на бързината и невероятните умения на конете, които благодарение на своите ездачи показват и правят едно незабравимо шоу. Емоциите достигат нечувани върхове, може да чуете рева на зрителите при стартиране на състезанието, а пък за финала думите са недостатъчни да опишат виковете, възгласите и атмосферата, която няма равна. 

Състезанието се излъчва по всички възможни медии, което го прави достъпно и до още стотици хиляди зрители, удобно седящи си в къщи на диваните. Но тръпката е съвсем различна да си там, навън, сред хилядите развълнувани запалянковци, да наблюдаваш този красив, на моменти опасен спектакъл.

Историята на състезанието помни най – различни случки. Почти всяко състезание и с почти всеки победител има някакво интересно изживяване. Например през 1956 г. конят Девъл Лох, който е бил на кралицата майка се подхлъзва след последното препятствие и за съжаление съвсем малко не му достига да спечели. 

През 2020 година, заради пандемията, надбягването е генерирано с компютърна програма. Средствата, които са събрани от залаганията – около 2,6 млн. лири стерлинги са дарени за благотворителност на британското здравно министерство. 

Може би това е бъдещето, този начин на генериране и презентиране на състезания от всякакъв род ще се увеличават. Но дори и пред телевизора, тръпка има, и не липсва многобройна публика.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин