Най-интересните зоопаркове в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните зоопаркове в света
Автор: Елена Исаева

Вероятно няма човек, който не обича да посещава зоологическа градина. Това е сред любимите места и занимания в свободното време за малки и големи. В световен мащаб има огромни зоопаркове, разпростиращи се на площ в километри и разполагащи с изключително редки видове животни.

 

Ето и някои от най-атрактивните и най-големите зоопаркове в света:

Най-интересните зоопаркове в света
Снимка: pixabay.com

1. Зоопаркът на Сан Диего е сред най-иновативните. Създаден е през 1916 г. и е с площ от около 100 акра. Местните зоолози постоянно измислят нови начини за подобряване живота на местообитателите му. На територията му живеят повече от 4 000 животни от над 650 вида. Това е един от малките зоопаркове, в които може да се срещне Голямата панда.

Най-интересните зоопаркове в света
Снимка: pixabay.com

 

2. Зоопаркът във австрисйкия дворец Шьонбрун е най-старият в света. Създаден е през 1752 г. от император Франц I. Зоологическата градина се намира на територията на величествения дворец в австрисйката столица Виена. В зоопарка може да се видят африкански слонове, сибирски тигри, пингвини, жирафи, орангутани и много други животни.

3. Лондонският зоопарк се слави като първият зоопарк създаден с научна цел. Основан е през 1828 г. Обитателите му са  повече от 20 166 от 700 различни животински видове. В периода от създаването му до 1847 г. са проведени редица експерименти и проучвания. Тук се срещат тигри, лемури, жирафи, пингвини и други.

Най-интересните зоопаркове в света
Снимка: pixabay.com

4. Берлинската зоологическа градина е приютила над 18 000 животни от над 1 300 животински видове. Със своите посетители – около 3,3 милиона годишно, това е и най-посещаваният зоопарк в Европа.

5. Най-атрактивен е може би зоопаркът на Прага. Той не е много голям, в него живеят повече от 600 вид животни, но е интересно разположен на няколко нива, които може да достигате с помощта на лифт. Много интересен е павилионът „ Индонезийски джунгли“. Тук можете да видите как орангутани се люлеят на лиани. На територият му също са обособени пустиня, планина, африканска савана, блата на Амазонка и други региони на света.

6. Австралийският зоопарк е може би един от най-екстремните. Тук можете да видите доста хищници, най-популярни сред които са змиите и крокодилите, разбира се има и други животински видове като опосуми, кенгура, коали и други.

Голяма атракция са гладните мечки, които посетителите наблюдават с интерес как бягат за обяда.

7. Най-либерален е зоопаркът на Сингапур. Тук над 2 500 животни се отглеждат в съвсем естествени условия, няма ограждения, няма клетки. Животните са отделени от любопитните посетители чрез ровове, пълни с вода. Зоопаркът е разделен на тематични зони според местообитателите им.

8. Зоопаркът Лоро парк пък е най-музикалният в света. Известен е с богатата колекция папагали. На територията му гнездят около 350 вида. Създадени са и малки ясли за отглеждане на малките папагалчета.

9. Пандата е сред най-разпространените животни в тайландския зоопарк Чианг Май. Тук се намират вечно дъвчещите панди, които прекрасно си съжителстват с плюшените коали. Зоопаркът е и местообитание за най-малката мечка в света – малайската.

Днес зоопарковете в света се стремят да модернизират местата, които обитават различните видове животни. Подобрява се начина на отглеждането им, създават се редица атракции, които привличат още повече посетители.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин