Най-известните кули в света – 1 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-известните кули в света – 1 част
Автор: Елена Исаева

Както може да се досетите кули по света има много, но поне за мен тези, които ще ви представя ми се струват най – интересни, забележителни и с доста любопитна история и факти зад гърба си.

Няма как да не започна с Айфеловата кула в Париж. Тя може би е наистина най – известната кула в света и определено е една от най – посещаваните. Това е символът на Париж, още наричана „Желязната лейди“. Построена е за едно изложение в Париж и е трябвало да бъде разрушена след 20 години, но тя още е тук и многократно е върнала инвестицията си и то за минимално време. Макар, че много парижани я намират за неподходяща спрямо останалата част на френската столица, някак не можем да си представим Париж без нея, нали? Проектирана е от Гюстав Айфел, чиито бюст има точно под нея. На върха има ресторант и панорамна площадка. До него може да стигнете с асансьор или, ако сте спортна натура и ентусиаст, който иска да поспортува може да изкачите стъпалата до върха, но внимавайте това не е за всеки. Ако ви е страх от високо не го правете. В този случай може да се наслаждавате на кулата от земята, най – добре от площад Трокадеро където гледката е пълна или от другата страна на кулата – от Марсово поле.

Най-известните кули в света – 1 част
Снимка: Елена Исаева

От Айфеловата кула се откриват невероятни гледки към площад Трокадеро, река Сена и нейните красиви моствое, Марсово поле и цял Париж, до където погледът ви стигне. Тя е висока 324 метра, което се равнява на около 81 етажна сграда и е най – високата постройка в Париж. Цели 41 години Айфеловата кула носи световен рекорд за най – висока сграда в света, докато през 1930 г. не е завърпена сградата Крайслер в Ню Йорк. Айфеловата кула е първата постройка, която минава 200 и 300 метра в света, а за времето на своето построяване това е било наистина доста впечатляващо.

Най-известните кули в света – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Следващата много интересна кула, поне за мен е Антонелиана в Торино. Тя има много интересна форма, а вътре освен кафе и магазин за сувенири има музей на киното. До върха ѝ може да стигнете с асансьор, а от панорамната площадка се открива страхотна гледка към град Торино – ще го виждате като на длан. Тя е висока 167.5 метра. Нейната площадка осигурява 360 градусова панорамна гледка към град Торино.

 

Най-известните кули в света – 1 част
Снимка: pixabay.com

Не може да говорим за най – известните кули в света и да не споменем наклонената кула в Пиза. Тя се намира в град Пиза, в известният и забележителен Двор на чудесата. Наклонена е по погрешка, защото основата върху, която е построена е доста нестабилна. Тук идват хиляди туристи годишно, само за дасе снимат как поддържат кулата с ръце. Кулата има интересен външен вид и е един от многото символи на Италия. Тя е висока почти 56 метра и тежи над 14 000 тона. Направени са доста укрепителни работи за да се намали максимално нейното накланяне, защото в противен случай един ден конструкцията просто няма да издържи и тогава вече няма да бъде тази наклонена кула в Пиза, която познаваме.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин