Най-известните кули в света – 2 част - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-известните кули в света – 2 част
Автор: Елена Исаева

Както може да се досетите кули по света има много, но поне за мен тези, които ще ви представя ми се струват най – интересни, забележителни и с доста любопитна история и факти зад гърба си.

През 2012 г. в Лондон построиха небостъргачът Шард (The Shard). Той е висок внушителните 309.6 метра и е изграден от над 11 хиляди плоскости от т.нар. бяло стъкло, което отвън създава ефектът на огледална сграда и по уникален начин отразява слънчевите лъчи, което я кара да блести като едно истинско бижу.

Най-известните кули в света – 2 част
Снимка: pixabay.com

Небостъграчът има 87 етажа и 44 асансьора. Идеята за това модерно изкуство е на световноизвестният архитект Ренцо Пиано. В The Shard има множество апартаменти, офиси, магазини, хотелска част, ресторанти, зимни градини, кафенета и барове, но най-интересното място си остава панорамната площадка. Платформите са цели две на 69 и 72 етаж и от там се разкрива невероятна 360 градусова гледка към река Темза и столицата Лондон.

От тук може да видите по-голямата част от забележителностите на града, както и Лондонското сити – технологичният град в града.

Продължаваме се кулата в Брайтън, която се намира на брега на океана и от върха ѝ се разкрива невероятна гледка към плажа, града и безкрайния океан. Кулата е висока 162 метра, като до върха ѝ се стига с асансьор. Там има кафе, ресторант дори няколко зали за провеждане на различни събития. Тя е под формата на купол и често местните я наричат „геврекът“.

Най-известните кули в света – 2 част
Снимка: pixabay.com

Иглата в Сиатъл, САЩ е още една добре разпознаваема кула, която изглежда толкова тънка в основата си, че за това се е сдобила с името „иглата“ или още „космическата игла“. Тя е висока цели 184 метра. Тази кула е и доста здрава. улата Иглата е построена така, че може да издържи ураган със скорост на вятъра до 320 км/ч, а също така и земетресение до над девет бала по скалата на Рихтер.

И накрая да завършим с нещо много добре познато – най – високата сграда (кула) в света – Бурдж Халифа в Дубай. Това определено е връх в модерното строителство. Тази невероятна консрукция има обща височина от 828 метра, което си е просто зашеметяващо. Сградата се строи около 6 години и е открита през 2010 г.

Най-известните кули в света – 2 част
Снимка: pixabay.com

 

Съгласно проекта на сградата на долните 37 етажа има хотели, като между 9 и 16 етаж е разположен прочутият и доста скъп хотел „Армани“. Между 45 и 124 етажи има няколко луксозни апартаменти. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника.

Бетонната конструкция на сградата е доста стабилна и достига до 586-ия метър – 155-и етаж (който представлява огромен мезонетен). Следва метална конструкция до 162-ри етаж на височина от 624 метра. На тази височина приключва официалното броене на етажите. Оттук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа (като продължава металната конструкция). Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 828 метра. Сградата държи много рекорди освен за най – висока сграда. Някои от рекордите са за най – висок небостъргач, най – високо разположена асансьорна инсталация, най – висока сграда, най – високо разположена джамия на 158-ми етаж и много други подобни рекорди.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин