Най-красивите манастири в България – част 4 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите манастири в България – част 4
Автор: Елена Исаева

В България има много манастири, като всеки един от тях има своята красота и очарование и е трудна всички да се поберат в една класация, за това ще ви представя най – красивите от тях в няколко статии.

В тази трета част за манастирите ще ви запозная с още три български манастира – Черепишки, Дряновски и Аладжа манастир, които също си заслужава да посетите.

Най-красивите манастири в България – част 4
Снимка: Елена Исаева

Дряновският манастир се намира близо до село Дряново и пещера Бачо Киро. Районът е много красив, интересен и чудесен за разходка. Манастирът има много древна история. Тук всяка година се прави възстановка на борбата за освобождение на смелата чета на Поп Харитон. Не пропускайте да се качите на стълбите над манастира, за да се насладите на светата обител от птичи поглед.

Най-красивите манастири в България – част 4
Снимка: Елена Исаева

Черепишкият манастир е още едно красиво място, което не бива да пропускате. Намира се в Искърското дефиле. Той е основан по време на Втората Българска държава от цар Иван Шишман, но е бил почти изцяло разрушен при нахлуването на турската армия. Мястото е наистина чудесно за разходки, а в близост до него се намира и скалният феномен Ритлите, който също не е за изпускане.

В Черепишкия манастир има една много красива и просторна тераса, която е надвесена над река Искър. Тя е известна като „терасата на Иван Вазов“, защото е била любимото му място в манастира.

От Искърското дефиле и Врачанска област се местим в района на град Варна, в един малко по – различен манастир, но също толкова интересен и дори бих казала малко мистичен. Това е Аладжа манастир. Той представлява доста на брой ниши изчсечени в скалата, което го прави много интересен и уникален по своята същност.

Манастирът се намира на около 15 км от Варна, в красивата природна местност „Златни пясъци“.

Името Аладжа манастир идва от турската дума „аладжа“, която означава пъстър, шарен, цветен. То е дадено заради цветните скали, в които е изграден самият манастир, а този ефект се получава от различните минерали, от които са изградени скалите.

Аладжа манастир е наистина уникален със своята скална архитектура и е единственият подобен манастир у нас, при който съвсем ясно могат да се разграничат едно от друго различните видове помещения. Те са много старателно издълбани на две нива, във варовикова скала с внушителните 40 метра височина.

Както на много други места в България, и тук има доста легенди от местния фолклор. Някои от тях гласят, че в Аладжа манастир е имало множество скрити съкровища от други 12 манастира, от които обаче няма никаква следа, че наистина са били там.

Аладжа манастир е място, което може да се каже, че е повече от мистериозно и неговата истинска история и съдба най-вероятно е известна само на монасите, които са го обитавали.

 

Така че едва ли някога ще имаме щастието да разбулим мистерията, която витае около това национално културно богатство, но пък за сметка на това можем да му се наслаждаваме.

Всеки от тези манастири има интересна история, която заслужава да бъде чута. Всеки един от тях има своето място в нея и определено би бил чудесна дестинация за следващата ви екскурзия или почивка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин