Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – 4 част - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – 4 част
Автор: Елена Исаева

В Златния пръстен на средновековните селища в Русия, освен осемте основни градове, често се включват и други населени места, които също са много интересни и са лесно достъпни не само с автомобил, но и с влак, който можете да вземете от Ярославската гара в Москва, а някои от тях са достъпни и по вода.

Александров е пряко свързан с историческите събития на Русия от XVI век. Александровският Кремъл, който днес е добре поддържан музеен комплекс от няколко катедрали и църкви, между 1564 г. и 1581 г. е бил столица по време на управлението на руския цар Иван Грозни. Можете да се включите в някоя туристическа обиколка на комплекса с гид, за да научите интересни и не толкова известни неща за историческите времена по това време.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – 4 част
Снимка: Елена Исаева

Гороховец е не много голям град, с население от около 13 000 души, но затова пък е изключително интересен, съхранил красивите архитектурни съкровища на Русия от древни времена. На толкова малка територия, са събрани невероятно количество архитектурни сгради, катедрали, предмети от руския бит в древността. Не случайно е включен в Списъка на обектите с с изключително значима стойност в Русия.

В града са запазени красиви богати каменни сгради, строени през XVII век от богатите местни търговци. Туристите също посещават Николо – Троицкия манастир. Първоначално сградите са били дървени. През XVII век манастирът е опожарен и на негово място е построена Николската църква, а манастирът е бил възстановен с каменни постройки. В по – късните години, за дълъг период от време не е функционирал, но през 1993 г. отново отваря врати и се възражда.

Най-старинните градове на Русия или така нареченото „Золотое Кольцо“ – 4 част
Снимка: Елена Исаева

В Горохово има още няколко красиви храмове – Казанската катедрала, Катедралата на Благовещение, която буди удивление със своята красота и архитектурен замисъл, Сретенски женски манастир,  в църквата Йоан Кръстител се намира историческият музей на Горохово.

В музея на Ершов – Сапожников може да се видят самобитни вещи, принадлежали на заможни руски търговци. Тук ще можете да видите колекция от древни самовари, както и изложба, посветена на местните народни занаяти. В музея всеки предмет е уникален и си има собствени характер и история.

Калязин е друг също по – малък град, но богат на история, поради което е включен към големия исторически Златен пръстен, административен център е на Калязински район, Тверска област. Градът е разположен живописно на язовир Калязин, в широката част на река Волга. Мястото се забелязва отдалеко със своя символ – красивата камбанария на катедралата Свети Никола, която сякаш се издига от самия язовир, устремена високо нагоре. Катедралата е построена през 1800 г. на малък изкуствен остров.

През XVII и XIX век са издгигнати още няколко красиви църкви – Възнесение Господне, Введенската църква. В Калязин също могат да се видят няколко паметника – на Макарий Калязински, православен светец, основател на Троицко – Калязинския манастир. Неговото има носи града. Също така паметника на Скопин – Шуйски – командирът, спечелил битката с литовските войски при Калязин.

В района на града има радиоастрономическа обсерватория, която е въведена в експлоатация през 1992 г. и се занимава с изучаване на физически явления.

До Калязин можете да дойдете и по река Волга. Плаването е много приятно и романтично, има яхт клуб, откъдето можете да наемете лодка с гребла или джет. Удоволствие е да съчетаете посещение на историческите забележителности с плаване по реката из района.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин