Най-запазеният средновековен замък на Балканите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-запазеният средновековен замък на Балканите
Автор: Peika.bg
Най-запазеният средновековен замък на Балканите

Замъкът Корвин или Хуняди, който понякога е наричан и Хундоара е средновековен замък, разположен в югозападна Трансилвания.

На пръв поглед може да ви се стори, че той прилича на замък от приказките на Братя Грим.Разпростира се на около 7000 кв. м, а всяка от кулите му е висока около 70 м и разполага с 42 стаи.

Днес в рамките на Корвин се помещават Музей на Хунедоата и Музей Хуняди. Интересен факт е, че редица специалисти в областта на средновековната история и археология смятат именно този замък за най-добре запазения от времето на Средновековието в Югоизточна Европа.

Освен това Корвин е един от най-популярните туристически обекти в Румъния и бива посещаван от около 300 000 туристи годишно. Пътешествениците го избират, не само заради уникалното изживяване да преминеш по подвижния мост или да разгледаш невероятните експонати в каменните зали, но и заради специалните събития от културната програма на музеите като Оперния фестивал, който се провежда там.

Замъкът Корвин е един от най-красивите паметници на готическата архитектура в Румъния и е в списъка на 10-те приказни дестинации“ в Европа. Легендите около него добавят нотка мистериозност към живописния пейзаж наоколо.

 

Най-запазеният средновековен замък на Балканите


От Легендата за Гарвана“ може да разберете за пропитата му с битки, страст, незаконни синове и семейни разпри за наследството на Янош Хуняди (собственик на замъка през 15-и век) история. Според „Легендата за кладенеца“ пък Янош обещава свободата на трима турски затворници, ако изкопаят кладенец и намерят вода. След смъртта на владетеля затворниците продължили да копаят в следващите 15 години и достигнали до вода, но съпругата на владетеля не ги пуснала. Именно затова затворниците издълбали с мъка надпис от вътрешната страна на кладенеца: Тук пише Хасан, роб на румънец в града до църквата.“

Историята на замъка разказва, че е построен през 14-и век на върха на руините на бивши римски лагери, които били подарени на бащата на Янош от Сигизмунд I Люксмембург през 1409 г. През 1440 гХунияди наследява замъка, модернизира го и го укрепва. Неговият син Матей Корвин пък издига ново крило, построено в ренесансов стил, илюстрирано с картини, които представят богатия живот на благородниците. Впоследствие между 1618 и 1623 г. настъпват значителни промени в замъка – построени са още два допълнителни етажа в южното крило и още един в северното крило.

С други думи замъкът Корвин със сигурност си заслужава да бъде посетен, гарантираме ви, че ще ви впечатли!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин