Най-зелените държави за 2022 г - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-зелените държави за 2022 г
Автор: Peika.bg
Най-зелените държави за 2022 г
Снимка: pixabay

Околната среда е по-висок приоритет в някои страни, отколкото в други. Това често се отразява в политиката на дадена страна и ефективността на настоящите мерки за опазване. Да бъде „зелена“ е начин да се опише колко щадяща околната среда е дадена държава, общност, организация и т.н.

Най-зелените страни в света имат практики, мерки и политики, които помагат за запазването и дори възстановяването на природната среда и нейните ресурси, както и за подобряване на здравето на своите граждани.

Индекс на ефективността на околната среда

Индексът на ефективността на околната среда (EPI) количествено определя екологичните резултати на политиките на дадена държава и измерва нейните екологични тенденции и ефективност. EPI позволява на страните да видят колко близо са до своите установени цели на екологичната политика и постигането на целите на ООН за устойчиво развитие.

Индексът за ефективност на околната среда за 2018 г. класира 180 държави по 24 показателя за ефективност в десет категории проблеми. Тези показатели определят кои страни са лидери в екологичните показатели и предоставят насоки за страните, които искат да се придвижат към по-устойчиво и по-зелено бъдеще.

Най-зелените държави

Кои са най-зелените държави в света? Според EPI най-зелените страни в света са тези, които най-добре се справят с промените в околната среда, пред които е изправена всяка нация. По-долу са десетте най-зелени държави в света.

Най-зелените държави за 2022 г
Снимка: pixabay

1. Швейцария

С обща оценка от 87,42, Швейцария е най-зелената страна в света. Швейцария получи почти перфектни резултати за канализация и водни ресурси, съответно 99,99 и 99,67. Освен това Швейцария отбеляза изключително висок резултат за устойчивост, с бум в много чисти енергии като слънчева енергия, вятърни турбини, водноелектрическа енергия, геотермална енергия и термопомпи.

2. Франция

Франция е известна със своите инициативи за опазване на околната среда като хидротурбини по реките и забрана на нейните супермаркети да изхвърлят или унищожават непродадена храна (която все още е с добро качество). Общата оценка на Франция е 83,95 и отбеляза особено висока оценка за замърсяването на въздуха с резултат от 96,82.

3. Дания

Дания се смята за третата най-зелена страна в света с общ резултат от 81,60. Дания е известна със своите ефективни политики за емисии на парникови газове и усилията си за предотвратяване на изменението на климата. Страната се отличава с резултатите си в категорията биоразнообразие и местообитания и качество на въздуха.

4. Малта

EPI резултатът на Малта е 80,9, класирайки се на върха за категорията биоразнообразие и местообитания и канализация и водни ресурси. 

5. Швеция

Швеция е петата най-зелена страна в света с EPI резултат от 80,51. Швеция е известна като една от най-устойчивите страни в света, особено с използването на възобновяеми енергийни източници и ниските емисии на въглероден диоксид. Правителството на Швеция си постави амбициозна цел за 2045 г., като обеща да бъде без изкопаеми горива и да работи 100% с възобновяема енергия. Швеция отбеляза перфектен резултат за справяне със застрашаващото живота въздействие на излагането на олово в категорията на тежките метали.

6. Обединеното кралство

Обединеното кралство има общ EPI резултат от 79,89. Обединеното кралство се смята за шестата най-зелена страна в света. Отбеляза 100 за вода и канализация, включително питейна вода и канализация. Понастоящем в Обединеното кралство има около 8 879 турбини Win, които доставят на страната устойчива, чиста енергия.

7. Люксембург

Въпреки нарастващото население и БВП, Люксембург е седмата най-зелена страна. Общият резултат на EPI на Люксембург е 79,12, отбелязвайки пето място в категорията биоразнообразие и местообитания и пето за водни ресурси с резултат 99,76.

8. Австрия

EPI резултатът на Австрия е 78,97. Страната е известна със строги стандарти за управление на отпадъците, химикали, замърсяване на въздуха и селско стопанство. Австрия се класира особено високо за селското стопанство, получавайки резултат от 71,34, и жизнеността на екосистемата с резултат от 74,03.

9. Ирландия

Ирландия е деветата най-зелена страна с EPI резултат от 78,77. 

10. Финландия

Челната десетка на най-зелените страни завършва Финландия, която е получила 78,64 точки в EPI. Финландия е на първо място по здравеопазване на околната среда с резултат от 99,35 в тази категория. Освен това Финландия отбеляза забележително високи резултати в категориите експозиция на тежки метали, вода и канализация и качество на въздуха. Финландия дава приоритет на опазването на горите и дивата природа и в момента 35% се захранва от възобновяеми енергийни източници.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин