Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света! - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Автор: Peika.bg
Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!

Повечето хора имат една или друга фобия от животни, било то страх от акули, благодарение на сензационни блокбъстъри или ужас от всичко, което пълзи – но когато става въпрос за това от кои видове си струва да се страхувате? Отговорът може да ви изненада.

Свирепите зверове с всякакви форми и размери могат да бъдат направо смъртоносни. Някои активно причиняват голям брой човешки смъртни случаи, докато други са сравнително неизвестни, но изключително смъртоносни, когато се осъществи контакт с тях. Това е само част от причината, поради която защитниците на животните и мъдрите екскурзоводи винаги съветват да не се докосва или взаимодейства с дивата природа.

Вижте 15-те най-опасни животни в света и къде може да ги срещнете.

15. Хипопотам

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: pixabay

Хипопотамите може да изглеждат като гигантски интересни животни, но често се смятат за най-опасните бозайници в Африка. Те са териториални, непредсказуеми и въоръжени с пълна уста остри и достатъчно силни зъби, за да нанесат смъртоносни щети. Ако тяхната територия бъде засегната от крокодил, друг хипопотам или лодка, пълна с туристи, те агресивно ще защитават своето пространство. Когато хипопотамите атакуват, те правят това с кучешки зъби, които са с голяма дължина и използват огромна сила (лъвът упражнява наполовина толкова натиск, когато ухапе най-силно). Сякаш това не е достатъчна причина да се избягват, хипопотамите се изпотяват с червена течност, която прилича на кръв.

14. Медузи

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: pixabay

Често намирани плаващи - или много бавно движещи - в индо-тихоокеанските води, тези прозрачни, почти невидими безгръбначни се считат от Националната океанска и атмосферна администрация за най-отровните морски животни в света. Те съдържат до 15 пипала, които могат да нараснат до над 3 метра. Освен това тези пипала са облицовани с хиляди жилещи клетки, известни като нематоцисти, които съдържат токсини, които едновременно атакуват сърцето, нервната система и кожните клетки. Въпреки че съществуват противоотрови, отровата е толкова мощна, че е известно, че много човешки жертви изпадат в шок и се удавят или умират от сърдечна недостатъчност, преди да стигнат до брега. ( Те убиват 20-40 души всяка година само във Филипините.) За тези, които имат достатъчно късмет да стигнат до болницата и да получат противоотровата, оцелелите понякога могат да изпитват значителна болка в продължение на седмици след това и често остават с неприятни белези от пипалата на съществото.

13. Охлюв

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: pixabay

Открити в топлите води в тропиците, тези красиви същества — моментално разпознаваеми със своите високо ценени кафяви и бели мраморни черупки — могат да се видят на плитки дълбочини по-близо до брега, близо до коралови рифове и скални образувания, и под пясъчни плитчини. Но не смейте да докосвате коремоноги с дължина от четири до шест инча: Техните скрити, подобни на харпун „зъби“ съдържат сложна отрова, известна като конотоксин, което ги прави един от най-отровните видове охлюви (да, има и други отровни охлюви). Само шепа хора са били ужилени, но за голямо съжаление няма противоотрова. Токсинът спира нервните клетки да комуникират една с друга; така че съществото не само причинява парализа за минути, но, според прякора си „цигарен охлюв“, ви дава достатъчно време да изпушите цигара, преди да умрете.

12. Златна отровна жаба

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: pixabay

Отровните жаби са голяма, разнообразна група от ярко оцветени жаби, от които само шепа видове са особено опасни за хората. Най-смъртоносната, златната отровна стрела, обитава малката гама от дъждовни гори по тихоокеанското крайбрежие на Колумбия и нараства до около приблизително размера на кламер. Неговата отрова, наречена батрахотоксин, е толкова мощна, че в една жаба има достатъчно, за да убие десет възрастни мъже, със само два микрограма - приблизително количеството, което би се побрало на главата на щифт - може да убие един индивид. Но това, което прави земноводните особено опасни е, че отровните им жлези са разположени под кожата, което означава, че едно докосване ще причини проблеми. Не е чудно, че местните жители на са потапяли върховете на своите ловни стрели с жабешкия токсин от векове. За съжаление, обезлесяването постави жабата в няколко списъка на застрашените, но ако имате достатъчно късмет за рядко наблюдение по време на туризъм , не посягайте към нея.

11. Кафарски биволи

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: wikimedia

Кафарските биволи, които наброяват около 900 000 в дивата природа, предпочитат да пътуват в масивни стада, докато пасат в ранните сутрешни и късните следобедни часове, или се събират около водопойни места. Въпреки това, ако индивид (или неговото малко) е застрашен или ранен, той се превръща във въплъщение на прякора си: Черна смърт. Съобщава се, че са отговорни за убиването на повече ловци на африканския континент, от което и да е друго същество. Тези чудовища, които могат да нараснат до почти 180 см височина и да тежат близо един тон, обикалят и дебнат плячката си, преди да нападнат със скорост до 56 км/ч. Дори е известно, че продължават да нападат, когато са ранени, и няма да се поколебаят да атакуват движещи се превозни средства. Достатъчно е да се каже, че не искате да се забърквате с тези рогати екземпляри.

10. Индийска люспеста усойница

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!
Снимка: wikimedia

Въпреки че много видове змии съдържат достатъчно отрова, за да свалят човек, не всички от тях възприемат многостранния подход на индийската люспеста усойница. Понякога наричани малката индийска усойница, тези влечуги живеят в някои от най-населените райони на региона, който заемат, който се простира далеч отвъд Индия. Те обаче остават незабележими, като използват естествения си камуфлаж, за да се слеят с пустинята. Тъй като те обикновено са активни през нощта, най-добре е да слушате за защитния им цвъртящ звук; това идва от поведение, наречено стридулация, при което змията образува намотки и трие люспите си ена в друга. Дори и с предупреждение, усойниците са изключително агресивни, с повече от двойна смъртоносна доза при всяко ухапване. (За щастие има ефективна противоотрова.)

9. Риба пурпур

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!

Pufferfish, известен също като blowfish, се намират в тропически морета по целия свят. Въпреки че са второто най-отровно гръбначно на планетата (след жабата със златната стрела), те са вероятно по-опасни, тъй като техният невротоксин (наречен тетродотоксин) се намира в кожата на рибата, мускулната тъкан, черния дроб, бъбреците и половите жлези. Всичко това трябва да се избягва при приготвянето на съществото за консумация от човека. Всъщност, докато дивите срещи със сигурност са опасни, рискът от смърт от пухкава риба се увеличава, когато се яде в страни като Япония, където се счита за деликатес, известен като фугу и може да бъде приготвен само от обучени, лицензирани готвачи. Дори и тогава, случайни смъртни случаи от поглъщане се случват няколко пъти всяка година. Тетродотоксинът е до 1200 пъти по-отровен от този на цианида и може да причини замърсяване на езика и устните, виене на свят, повръщане, аритмия, затруднено дишане, мускулна парализа и, ако не се лекува, смърт.

8. Вътрешен Тайпан

Не сте подозирали, че съществуват тези oпасни животни по света!

Първо добрата новина: вътрешните тайпански змии (наречени дандарабила от аборигенските австралийци) са уединени, послушни змии и е малко вероятно да станат агресивни към хората без причина. Лошата новина е, че когато хората се промъкнат във вътрешните тайпани или се опитат да се справят с тях, те са добре подготвени да се защитават. Отровата на вътрешните тайпани се счита за най-токсичната от всяка змия на планетата и те удрят бързо и точно, когато възникне нужда. И споменахме ли, че са еволюирали специално, за да унищожават бозайници? Едно ухапване може да унищожи 100 възрастни хора, причинявайки органна недостатъчност, конвулсии и парализа до смъртта. Единствената съществуваща противоотрова е насочена към крайбрежния братовчед на тайпан във вътрешността - и като се има предвид отдалеченото място на змията, бързият достъп до нея е малко вероятен.

Продължението очаквайте в следващата статия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин