12 неща, които можете да правите само през март - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 неща, които можете да правите само през март
Автор: Стефан Стефанов
12 неща, които можете да правите само през март
Снимка: informatique

Месец март започна в такъв снежно-бурен стил, че хората като цяло или се покриват на топло със съответните хапвания и пийвания, или щуреят по пистите.

През този месец обаче за всички останали ще има и доста възможности за култура по света и у нас. 

Предупреждение: Всяко една от тях е по-добра, отколкото да топлите дивана пред телевизора! Последвайте линковете за повече информация:

Денят на Свети Патрик

Всички ирландци, хора с ирландско потекло или поне темперамент с нетърпение чакат 17 март, за да докажат за една поредна година съществуването си и защо никога няма да изчезнат. И защо река Чикаго позеленява . За Свети Патрик се знае, че е извършил куп чудеса в Ирландия, докато е покръствал местното население, но в наши дни чудесата май са на привършване. Затова хората се занимават с не толкова ангажиращи неща като това да облекат всичко зелено, което имат в гардероба си, и да пийнат в чест на светията.

Градините Кукенхоф

Защо Холандия е страната на лалетата? Къде другаде на хората може да им хрумне да посадят 32 хектара с цветя от 100 различни разновидности и да направят Алея на славата с лалета, кръстени на известни личности? Ако отидете до нидерландския град Лис от средата на март до средата на май, ще видите, че градините Кукенхоф приличат на нещо, което е излязло от детските приказки, без никакъв фотошоп.

Безплатните гръцки музеи

Както е известно, гърците знаят как да правят туризъм. Може би защото имат вековно културно наследство, с което да се представят по света и те го правят по най-добрия начин. В определени дни от годината музеите им са отворени без вход за посетители като това се случва най-вече на празници. През март това са денят в памет на гръцката актриса и политик Мелина Меркури на 6 март и денят на независимостта на Гърция на 25 март.

Ден на измислените празници

На 26 март е празникът на всички, които се дразнят на непрекъснатите празници, защото никога нямат нужда от повод, за да празнуват. Както и за тези, които непрекъснато имат нужда от повод за това. За всички тях е Денят на измислените празници.

Ел Каминито дел Рей

Заради инциденти опасният планински път Каминито дел Рей в Испания беше затворен за туристи близо 15 години. След сериозен ремонт на 28-и март 2015 г. достъпът до Кралския път отново ще е свободен. Или поне в първите шест месеца няма да се налага да плащате за адреналина си, докато преминавате по дървените съоръжения на 100 метра над бумтящата вода.

Международен ден на щастието

ООН лека-полека се превръща в организация, която предимно се занимава с това да пълни календара си с празници. За събитието на 20 март идеята дори не е тяхна, а идва от кралство Бутан, където са достатъчно богати, че да си позволят ексцентричността (или прозорливостта) да имат индекс като брутно национално щастие. Не забравяйте да се порадвате като бутанци на Международния ден на щастието!

Безплатен вход на музей в Барселона

Музеят на световните култури в каталунската столица е пълен с артефакти от цял свят, които разкриват богата култура и традиции на народи от всички краища на планетата (и основно от бившите испански колонии, разбира се). Побързайте, защото входът е безплатен до 7 април 2015г.

Северното сияние

Може да го видите през март, а може и да не го видите, но ако го видите, няма да съжалявате. Така че, по-добре пробвайте.

Леден маратон по езерото Байкал

Руснаците са известни като доста екстремни типове, така че не е чудно, че именно те са измислили маратон по замръзнало езеро. Събитието се случва на езерото Байкал и започва от гара Танхой с шотове водка - иначе не става. 

Линията на боговете

Всички бг карачи ще бъдат призовани на Добринище на 24 март за сноуборд/ски състезание, което се очертава да бъде нещо повече от пускане по пистата.

Спектакъл за възрастни "Страх" 

Спектакъл за страховете вътре в нас, за срещата между детството, зрелостта и старостта. можете да го гледате на 12 март в София и на 26 март в Стара Загора.

Куклена постановка Жабокът цар на 28 март

Куклена постановка за най-малките по едноименната приказка на братя Грим.

Сега е ред да откриете още от най-интересните, любопитни и забавни събития за месец март 2015 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин