Нещо важно: Защо да се отправите на пътуване към корените си - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещо важно: Защо да се отправите на пътуване към корените си
Автор: Мария Ангелова
Нещо важно: Защо да се отправите на пътуване към корените си

Човек е цитат от всичките си предци - Ралф Уолдо Емерсън, американски мислител и писател

Повечето пътешествия ви отвеждат надалеч, последното предизвикателство от пътеводителя на Peika.bg "50 места, които да посетите в България през 2016 г.". ще ви върне назад, към корените.

Знаете ли откъде са вашите предци? С какво са се занимавали? Какво се е случило в живота им? Вероятно сте чували това-онова, но започнете ли да попълвате родословното дърво, ще откриете, че въпросителните са повече от фактите.

В Западна Европа и САЩ все по-разпространен става специфичен вид пътуване – heritage или genealogy travel - пътуване в търсене на корените. И ако за някои хора това може да означава прекосяване на континенти, за повечето българи достигането на корените ще е в радиус от едва няколкостотин километра.

Защо да го направите

- Туристическите забележителности ви доближават до миналото на България. Откриването на корените ви доближава до вашето лично минало.

- Ще се запознаете с нови хора, с които имате общи корени.

- Ще научите неизвестни факти за предците си.

- Ще откриете, че светът е по-малък, отколкото си мислите, а България - още по-малка.

Как да го направите

Всяко „пътуване към дома“ започва от... дома. Разпитайте родители, баби и дядовци, разгърнете старите албуми със снимки. След това посетете роднини в далечни градове и села, с които не сте се срещали досега. Те ще допълнят картината по неочакван начин. Разровете се и в местната библиотека, в регистрите в общината и църквата, в социалните мрежи.

Станете самите вие пазители на корените

Най-простичкото нещо, което можете да направите, е да накарате бабите и дядовците си да разкажат историята на живота си, да я запишете с телефона си (като звуков файл или видео) и някой ден да я предадете на собствените си внуци. Защото човек е най-силен, когато знае кой е…  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин