Новата световна тенденция – хели ски - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Новата световна тенденция – хели ски
Автор: Peika.bg
Новата световна тенденция – хели ски
Снимка: wikipedia.org

Мечтали ли сте на стоите на върха на покрити със съвършена пудра склонове или голям планински улей и да знаете, че снегът е единствено и само за вас? За някои скиори това е само мечта, при хели-ските – реалност.

Някои от най-добрите места за каране могат да се достигнат само с летене – бързо и сигурно. Съчетанието на хеликоптер и ски е гениална идея и дава преживяване, което ще искаш да опиташ отново и отново. 

За да опитате този зимен спорт не е задължително да сте професионалисти – за средно напредналите също има много варианти. Хели ските не са толкова опасни колкото изглежда на пръв поглед, а и винаги има инструктаж за безопасност. Все пак трябва да сте в добра форма, защото денивелациите са големи.

В планината има и много опасности свързани основно с цикъла на времето и количеството на падналия сняг. Хеликоптерите не могат да летят, когато времето е лошо и водачите не се спускат по неподходящи склонове.

Началото си хели ските водят от Британска Колумбия. Там Ханс Гмосър поставя началото на спорта и компанията, която той основава Canadian Mountain Holidays, вероятно е най-доброто място за начинаещите.

Когато в северното полукълбо е лято за хели ски може да отидете в Нова Зеландия, където спортът е и по-достъпен.

В Исландия може да се спускате от февруари до юни, като се възползвате и от горещите вулканични извори и се наслаждавате на северното сияние.

Сред най-вълнуващите места за хели-ски са планините край Хейнс и Валдес, Аляска. Природата е смайваща, но склоновете не са за начинаещи.

Източник: National Geographic

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин