Някои любопитни факти за църквата „Света Петка Самарджийска“ - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои любопитни факти за църквата „Света Петка Самарджийска“
Автор: Елена Исаева

Често се случва градът, в който живеем да ни е най-малко познат. Какво имам предвид ли? Ами всички забележителности, които се намират в него са ни добре известни, но сякаш само до там – не знаем тяхната история, интересни факти, случки около тях или каквото и да е друго. За това, ако се замислихте над това, хващайте раницата и обиколете родния си град.

Аз често обичам да правя това, защото градът, в който живея, макар и недолюбван от много хора, за мен лично е прекрасен. Това е нашата столица София, град с вековна история и прекрасно културни-историческо наследство.

Някои любопитни факти за църквата „Света Петка Самарджийска“
Снимка: wikipedia.org

В нея има доста забележителности, които трябва добре да познаваме. Ето и някои интересни факти за една не толкова посещавана църква, но за сметка на това много интересна – „Света Петка Самарджийска“.

1.Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, изглежда като вкопана в земята, но това е така, защото нивото на Антична София е било доста по-ниско от сегашното.

2. Криптата на църквата е римска гробница (крипта) от IV век, което означава, че е имало предишна обредна сграда. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм.

3.Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски.

4.Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

5.Църквата представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Стените на църквата са дебели 1 м, изградени от тухли и камъни.

6. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови. Те са били част от известната Дебърска школа.

7. Църквата е реставрирана и експонирана през 70-те години на 20 век.

8. Според известният ни и неповторим писател Николай Хайтов, именно в тази църква той смята, че е погребан Васил Левски. Основанията за тези твърдения са спорни интепретации на резултатите от проведените археологически разкопки през 1956 година и някои сведения в печата от 1937 година, препредаващи разказите на потомци на извършилите препогребването.

9. През 90-те години на храма е поставена мраморна плоча с текст че тук „според народната памет е погребан В. Левски“, която по-късно изчезва.

10.На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет взето по предложение на Ангел Джамбазки, Вили Лилков и други, източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“. Добавката „редица научни данни“ е в разрез с решението на Столичния общински съвет.

11. Църквата е отворена за посещеноя всеки ден, от понеделбик до неделя от 7и30 до 19и30 часа.

12. Има легенди и митове покрай тази църква, които я правят дори леко зловеща, но въпреки това тя е част от историята на София и е важен паметник на българската култура и духовен живот.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин