Няколко прекрасни причини да посетите Тоскана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко прекрасни причини да посетите Тоскана

Трудно е да не обикнеш Тоскана. Любовта към тази италианска област може да се зароди в някоя уютна гостилница във Флоренция. Или във винарна сред лозята. Или просто по пътя, докато отминавате хълмовете, обрамчени с дървета по ръба.

Ето още няколко чудесни причини да посетите Тоскана:

Исторически градове

Флоренция засенчва всички с пищната си архитектура, историческите паметници и превъзходните музеи. Други бележити градове са Сиена с изумителния си площад Пиаца дел Кампо; Сан Джиминяно - историческият праобраз на днешния “Манхатан”; Пиза със своята емблематична кула; древният град Волтера, кацнал на върха на хълм; и Монтепулчано, Монталчино и Пиенца - средища на винарството в Тоскана. Наемете кола или използвайте обществения транспорт - така ще имате възможност да обходите областта както ви харесва. Нещо повече, това ви позволява да посетите много други малки градчета и селца, да се потопите в живота на тосканците.

Вълшебни пейзажи

Всеки посетил на Тоскана несъмнено ще остане очарован от пейзажа: изящно извити хълмове, просторни полета със слънчогледи, пътеки, обрамчени с кипариси, и лозя, докъдето ти стига погледът. Ландшафтът, селищата и мекият климат вкупом превръщат Тоскана в мечта за фотографа! Местата, които предоставят най-живописните гледки, са Кианти (областта между Флоренция и Сиена), Марема и линията Монтепулчано - Монталчино.

Кухня

Любовта ви към Тоскана може да пламне след обикновена порция спагети “aglio e olio peperoncino” (т.е. със зехтин, чесън и чушки) в малка гостилница във Флоренция. Удивително е как всеки път подобни простички ястия имат такъв превъзходен вкус. Тук ще вкусите някои от най-вкусните храни в живота си. Да не забравяме и сладоледа, особено великолепния джелато в Пиза!

Изкуство

Всепризната за люлка на италиянския Ренесанс, Тоскана помещава редица безценни шедьоври на световното изкуство. Много от най-известните произведения на творци от калибъра на Микеланджело и Донатело се съхраняват в музеите на Флоренция, например в Уфици, но това не изчерпва всичко. Просто надникнете в изумителните църкви и манастири, в именията и чифлиците, за да се насладите на вдъхновяващото тосканско изкуство. Има по нещо за всекиго.

Фестивали

Много от местните празници водят началото си от Средновековието и тосканците гордо пазят наследството си до най-малката дреболия. Вълнуващо изживяване е да гледате конните надбягвания на Пиаца дел Кампо в Сиена през юли и август месец. Карнавалът Виареджо (през февруари и март) предоставя забавление за цялото семейство, още имайте предвид и средновековния фестивал във Волтера и Бравио деле Боти, забавното търкаляне на бъчви в Монтепулчано.

Настаняване в автентична обстановка

В Тоскана имате възможност да отседнете в някой чифлик или в историческа вила. И двете предоставят автентична тосканска обстановка. Домакините ще ви обсипят с пресни плодове, сладка, бишкоти, маслини, вино и лимончело (лимонов ликьор), които произвеждат в стопанствата си.  

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин