Няма как да не харесате това градче край Ниагара - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няма как да не харесате това градче край Ниагара
Автор: Валери Ставрев

Едва ли има някой, който да не е чувал за Ниагарския водопад – внушителна природна забележителност, която ежегодно привлича тълпи от посетители. За него вероятно е изписано толкова мастило, колкото вода се сгромолясва по пътя на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада.

Малко се знае обаче за едно канадско градче, разположено на двадесетина километра северно от водопада, там, където реката се влива в езерото Онтарио. Това е Ниагара он дъ лейк (Ниагара на езерото, Niagara on the Lake) – селище с над 220-годишна история, което днес има около 15 хиляди жители.

Понастоящем градчето е център на фестивали и културни събития. Всяко лято там се изнасят театрални представления по произведения на Джордж Бърнард Шоу. Пред един от най-популярните местни ресторанти се намира паметник на известния писател и драматург. Градът изобилства от кафенета и барове, малки спретнати магазинчета и бутици, художествени галерии. Той буквално е потънал в зеленина, като навсякъде има много цветя. Разходките по улиците и парковете на града са много отморяващи и същевременно зареждащи. А да приседнеш на пейка край някоя цветна леха на пътя, пред улично бистро, около някоя църква и дори в местното гробище, е истинско удоволствие.  

В околностите на града се намират обширни лозови масиви и десетки винарски изби, благодарение на които той се е превърнал в център за производство на така нареченото „ледено вино”. То се прави по уникален начин - гроздето се оставя необрано на лозите до началото на зимата. При падане на температурите и замръзване на гроздето в зърната се образуват ледени кристали, които го обезводняват и оставят единствено концентрираните захари и киселини. Гроздето се бере само замръзнало, когато гроздовите зърна се превърнат на твърди топчета от лед и силно концентриран захарен сок. Беритбата е само на ръка, обикновено късно през нощта, при температура между  минус 8 и минус 15 градуса. Продукцията е изключително ограничена - понякога от цялата лоза се получава само една единствена бутилка вино. Получените бели вина са с ярък кехлибарен цвят, а червените – с наситени оранжеви оттенъци. Вината имат висока захарност и плътност, както и изключителен плодов аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел. Изключителна е тяхната цена, която в някои случаи може да достигне и до няколко хиляди долара.

В края 18-и век Ниагара он дъ лейк е бил британска военна база и убежище за пробританските привърженици, бягащи от САЩ след американската революция. През 1792 г. е обявено за първа столица на британската колония Горна Канада, днес провинция Онтарио. Районът е център на битки и сражения във войната от 1812 г., когато градът е опожарен и сринат до основи от американските войници при оттеглянето им от Форт Ниагара (Fort Niagara). След възстановяването му, тук са създадени много от първите институции на провинция Онтарио. Заради многото запазени сгради от 19-и и началото на 20-и век старата част на града е обявена за национален исторически обект на Канада, номинирана е и за част от световното историческо и културно наследство.

Който е посетил, макар и за кратко този град, неминуемо възкликва: “I like Niagara on the Lake”(Харесвам Ниагара он дъ лейк!).

Текстът е изпратен от Валери Ставрев за рубриката Стани автор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин