Оптимистичните възгледи на най-възрастния пътешественик в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Оптимистичните възгледи на най-възрастния пътешественик в света
Автор: Peika.bg

Ако когато си на 20 години, представата ти за времето е доста еластична. Но нещатастават малко по-други, стигнеш ли 95. 

Точно на тази възраст австралиецът Кийт Райт става известен като най-възрастния бакпакър* в света (бакпакър – от англ. backpacker, е този пътуващ човек, който се придвижва само с една раница на гръб, като обикновено организира всичко сам и с много нисък бюджет).

Кийт започва да обикаля света, след като жена му починала. Тогава той е на 85-годишна възраст. Първото му самостоятелно пътуване само с раница на гръб е с автобус из Турция, като започва от Галиполи и важния за австралийците и новозеландците военен мемориал АНЗАК (Кийт е ветеран от Втората световна война).

След това всяка година спестява, за да може да си позволи самолетен билет и престой в младежки хостели за месец или два по света.

За 10 години Кийт посещава 109 града в 23 държави. Отсяда винаги в младежки хостели, като не пропуска да се забавлява с момичетата и момчетата. Спечелва си много приятели не само сред другите пътешественици, но и сред мениджърите на хостелите, които посещава.

Австралиецът признава, че краката му вече не го държат много-много, но нито за миг не допуска, че е твърде стар да пътува. Любимото му място в Европа е испанският курорт Сан Себастиан, известен с дългите си плажове и отличните си тапас барове.

Ето някои от вижданията на 95-годишния Кийт за пътуването:

„Има толкова много места по света и толкова малко време,“ казва той в едно от телевизионните си интервюта. „Цял живот са ме сърбяли подметките... затова реших да продам къщата и с оставащите пари да отида на ваканция“.

„Повечето хора са изненадани, като има кажа на колко съм години, и са изумени, като научат, че идвам чак от Австралия

„Виждам неща, които другите туристи не виждат, защото ходя по задните улички и си правя еднодневни екскурзии с влак или автобус до близките градчета.“

Съветът му към младите хора е: „Трябва да излязат и да пътуват самостоятелно, както аз го правя. Така могат да изберат къде да отидат, а не – където ги заведе автобусната компания“.

„Вярвам, че ако си в достатъчно добра форма и можеш да пътуваш самостоятелно, това е най-добрият начин да видиш възможно най-много от света“.

„Справям се сам и то доста по-добре от младежите, които срещам в хостелите“

Веднъж Кийт дава съвет на млада дама, пътуваща по света като него: „Нощувай в хостели, там ще намериш най-красивите мъже!“.

След кратка борба с рака, Кийт Райт почина на 97-годишна възраст на 29 декември 2015 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин