Още една текила в буркан, моля! - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още една текила в буркан, моля!
Автор: Мария Ангелова

Помните ли бара, в който всичко – от шотовете до супата и десерта – се сервира в буркани? Симпатично място. Толкова симпатично, че решихме, че няма как да не потърсим авторите му и да ги питаме това-онова.

„Буркан“ баровете са основани от украинците Максим Храмов (с 15-годишен опит в ресторантьорския бизнес и 35 собствени пицарии) и Антон Белецки (маркетолог, автор на концепцията на Буркан бар и на куп други формати под общия бранд „Фанера Project”. Управител на „Буркан“ баровете е Юстина Мискив.

- Как се роди идеята за „Буркан“ бара?

- Началото на мрежата от барове „Буркан“ беше поставено с откриването на първия бар на 21 декември 2012 г. Сега те са вече 4 в Киев, скоро ще отворим и още, като искаме да стартираме собствена мрежа за франчайзинг.

Идеята да създадем бар, в който всичко без изключение се сервира в буркани, се роди спонтанно в разговор между Максим и Антон. През последните няколко години навлезе модата класическите коктейли да се сервират в буркани – тази тенденция тръгна от Ню Йорк. В същото време у нас традиционно в буркани се приготвят сладка, конфитюри, мариновани зеленчуци, сосове. Те вече са по-малко популярни, но пък носят ретро привкус и носталгия по детството за повечето младежи и възрастни. Освен това по съветско и ранното постсъветско време, когато имаше дефицит на удобни съдове, повечето хора си носеха храна в стъклен буркан на работа, на риболов или на път. Дори в кръчмите наливаха бира в половинлитрови буркани заради липсата на чаши. Всичко това носи приятни асоциации и носталгия по добрите стари времена.

- Трудно ли реализирахте идеята си?

- Като цяло не беше сложно, но имахме и нестандартни проблеми, защото не успяхме да намерим буркани с всякаква вместимост на едно място. Например, бурканчетата за шотове взехме от производство за медицински цели – тези бурканчета от 50 мл по начало се ползват за събиране на кръв за изследване.

Заради нестандартното сервиране ни се наложи да измислим и нестандартни решения. Като например, изобретихме дървени дръжки за бурканите за чай и кафе, за да не се изгорят клиентите.

- Как реагират хората?

- Като цяло реагират много положително, но в началото се учудват. Никой не предполага, че вместо традиционни чаши и чинии в бара наистина го очакват само стъклени буркани.

- Ще отваряте ли и други тематични барове?

- Неотдавна открихме „Хендел бар“ - смисълът на името му е понятен само в Украйна. Тук „хендел“ не е само фамилията на известния композитор, но и общо определение за всеки малък, евтин бар. Затова нашият мъничък „Хендел бар“ напомня на стая в музикално училище с портрети на композитори по стените, и в същото време изглежда като събирателен образ на най-евтините заведения по гарите.

„Жълтък“ - това е кафене – пародия на класическите американски закусвални с традиционните им хамбургери, хотдог, палачинки. Само че е изискана, лъскава – каквато по определение закусвалнята не е. Но именно на този конфликт и осмиването му се гради форматът на кафене „Жълтък“.

- Ако клиентите не си изядат всичко, могат ли да си го вземат за вкъщи с буркана?

- Разбира се. Ако някой гост иска да си отнесе нещо, което е поръчал, в „Буркан“ бар това е по-лесно, откъдето и да било другаде. Ние просто даваме на госта капак за буркана и хартиен плик.

- Разкажете ни забавна история с буркани от бара.

- Има много истории. Най-често гостите на „Буркан“ бара се смеят на поднасянето на светлата бира – на много хора светлото пиво в буркан им напомня на буркан за изследвания. Освен това в бара често се правят предложения за брак. Веднъж гледахме и тържество на един дядо по случай пенсионирането му и той изглеждаше съвършено щастлив.

- Къде в Украйна е пейката с най-хубавата гледка?

- В Киев най-много интересни пейки с хубави гледки са събрани на Пейзажната алея. Самото й име говори за това, че от пейките тук се разкриват чудесни пейзажи. И самите пейки са нестандартни – над тях са работили едни от най-добрите съвременни киевски художници и скулптори.

Още снимки и повече за "Буркан" бар тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин