Остров Прочида, италианската столица на културата в Европа за 2022 г. - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Прочида, италианската столица на културата в Европа за 2022 г.
Автор: Елена Исаева

Остров Прочида е малък, много слабо познат на масовия турист, но за сметка на това пък изключително колоритен, автентичен, типично неаполитано – италиански и непретенциозен остров. Това е едно прекрасно място, което все още не е разучено от туристическите агенции и твърде рядко присъства в масовите туристически маршрути. Само на половин час път по вода от Неапол, той се явява по – скоро междинна спирка между Неапол и близките острови Капри и Иския. Събрал красотата си на едва 4 квадратни километра, остров Прочида е любимо място на неаполитанците, които идват тук, за да изкарат своята годишна почивка.

Ако искате да имате една незабравима ваканция, то това е мястото. Островът е съхранен и остава някак си встрани от туристическите потоци. Тук е мястото на спокойствието, хубавата храна, автентичността, съвсем непринудената местна атмосфера, забавеното темпо на времето, ярките цветове и какво ли още не.

Остров Прочида, италианската столица на културата в Европа за 2022 г.
Снимка: pixabay.com

Със своите къщички, амфитеатрално разположени, обагрени всяка една в различни ярки цветове – жълто, синьо, червено, оранжево, розово, бяло, островът ще ви плени с идилията, която лъха тук. Легендата говори, че някога моряците са оцветявали в различни ярки цветове своите къщи, за да могат когато се прибират в мъглата, по цветовете да се ориентират къде е домът им, по подобие на къщите на друг италиански остров – Бурано.

Този остров не е за всеки, ако сте любители на шумотевицата, нощните заведения и пълните с хора ресторанти, то определено не сте за тук. Но ако обичате точно такива малки, със запазена атмосфера места – не се колебайте, посетете този малък, симпатичен остров.

Остров Прочида, италианската столица на културата в Европа за 2022 г.
Снимка: pixabay.com

 

Още докато пътувате към него, ще бъдете запленени от чара му. Слезете ли на пристанището ще искате вднага да се впуснете по малките каллдъръмени стръмни улички, да надникнете зад всеки ъгъл, за да не пропуснете някое романтично местенце. Тук всяка къща си има своя стил и чар. Всяка си има нещо, по което да се отличава напълно от останалите, не само цветово, но и с нещо типично нейно си. Колкото повече се изкачвате нагоре по стъпаловидните улици, толкова по – красиви и уникални гледки ще се разкриват пред очите ви.

Разходете се по главната улица Via Roma, разгледайте църквата Chiesa di Santa Maria della Pieta с красивата камбанария в бароков стил, също и църквата Santa Maria delle Grazie, оцветена в лимоненожълто, изкачете се до най – високата точка, където има многобройни романтични заведения, ресторанти, кафенета, в които можете да хапнете порция спагети с миди, задушено заешко месо или някой вкусен местен сладкиш, изпийте чаша червено вино, хапнете салата Прочида – местен специалитет с нарязани лимони, прясно чили и мента, поръсени със зехтин, оставете се да ви завладее тази типично италианска атмосфера, оставете се на мига. Също така можете да отидете в северната част на острова, където можете да видите крепостта Terra Murata, запазен от Средновековието дворец от XVI век, от тук можете да се насладите на най – красивите панорамни гледки към пристанището и града. От това място можете да видите и многобройните делфини, които живеят във водите около острова.

Остров Прочида, италианската столица на културата в Европа за 2022 г.
Снимка: pixabay.com

Не случайно островът е бил използван като естествен декор за снимките на различни филми, останали в историята на киноизкуството, помнещи се и днес. Точно тук, на острова е сниман филмът „ Талантливият мистър Рипли “, с участието на Джуд Лоу и Мат Деймън, „ Пощальонът “, заснет през 1994 г. , „ Франческа и Нунциата “ със София Лорен и Джанкарло Джанини. През 1963 г., куполът на църквата на острова е използван за сцена от филма „ Клеопатра “, с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

С цялата си красота, романтика и неподправеност, остров Прочида съвсем заслужено е избран за една от културните столици на Европа за 2022г.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин