Островът, за който се водят (тихи) войни - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Островът, за който се водят (тихи) войни
Автор: Екатерина Пейчева
Островът, за който се водят (тихи) войни

Остров Ханс е малък скалист остров между Гренландия и Канада с площ колкото на Южния парк в София. Необитаем е и не е известно да притежава каквито и да било природно ресурси. Въпреки това от десетилетия насам за него се водят упорити мирни битки между Дания и Канада.

Спорът започнал през 1984 година, когато по време на посещение на датския гренландски министър на острова, той забил тук националния флаг, а с него, казват, оставил и бутилка бренди. Следващия път, когато датчанин стъпил на острова обаче какво да види – датският флаг бил заменен с канадски, а брендито – с канадско уиски. Стотици разменени флагове и няколко изби алкохол по-късно, Канада и Дания продължават да водят вежлива, но яростна война на острова.

Неведнъж се е повдигал въпросът островът да стане споделена земя. Работата е там, че докато повечето европейски страни считат арктическите води за международна територия, страни като Канада, Норвегия, Дания и Русия с активни интереси точно в тази зона, ги считат за стриктно национална територия и собствеността, колкото и безлюдна и безполезна да е, се брани ожесточено.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин