От София до сърцето на България: Невероятни места за еднодневна екскурзия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От София до сърцето на България: Невероятни места за еднодневна екскурзия
Автор: Peika.bg

София е страхотно място за живеене и работа, но понякога имаме нужда от промяна на обстановката и почивка от градската суета.

Но къде да отидете в близост до София за еднодневна екскурзия? В тази статия ще ви предложим няколко варианта за разходка в сърцето на България.

Рилски манастир

От София до сърцето на България: Невероятни места за еднодневна екскурзия
Снимка: Булфото

Рилският манастир е разположен само на около 100 км от София. Той е известен с красивата си архитектура, великолепни икони и красиви гледки. Рилският манастир е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и е една от най-популярните туристически атракции в България.

Пътят до Рилския манастир е лесен. Поддържан е добре и с колата стигате току до портите му. С приближаването неволно започвате да се поддавате на чувство, близко до благоговението. То идва от усещането, че пътувате към една от опорите на българщината и от величавата мощ и красота на Рила, в чието сърце навлизате.

Изправяте се пред главната порта – Дупнишката. Богато и ярко изписана, тя подсказва, че влизате в друг свят – различен от ежедневния. Минавайки през прохода под сградата, спирате, зашеметени от гледката на вътрешния двор.

Хрельовата кула бди, сурова и строга, над целия комплекс. Току до нея грее централната църква на манастира – „Рождество Богородично”. Пиршеството на багри, образи и форми подготвя очите и душата за празник. Обрамчващите двора жилищни постройки с изрисувани аркади допълват приказната атмосфера, пропита с история, вяра и надежда.

И над ръкотворния свят – над високите зидове и червените покриви – планината. Буйно зелена или ледено бяла, слънчева или стелеща мъгли над манастирския двор – вечна.

Копривщица

Копривщица е малко градче, разположено на около 100 км от София. Това е исторически град, където има много красиви къщи, музеи и паметници, които посетителите могат да разгледат. Копривщица е идеалното място, ако търсите комбинация от красиви гледки и история.

Архитектурно-исторически резерват Копривщица е единственият по рода си град-музей в България. Намира се в непосредствена близост до Стрелча и Пирдоп.

Градът е родил писатели, революционери, поети, борци, национални герои. Техните дела и енергията им витаят във въздуха и правят атмосферата истинска, българска, помнеща... Автентичната възрожденска архитектура, както и музикални и танцови фолклорни фестивали привличат хиляди посетители.

Копривщица пази 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Най-забележителни сред тях са къщите-музеи на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов. Тук могат да бъдат открити и над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

Панагюрище

От София до сърцето на България: Невероятни места за еднодневна екскурзия

Големите курорти си имат своите безспорни достойнства. Но ако предпочитате почивка в спокойно място, лишено от суета, шум и фалшив блясък, помислете си за Панагюрище. Да, свързвате го най-вече с Панагюрското златно съкровище и Априлското въстание. Ако прибавите към тях живописните южни склонове на Средна гора и богатството от минерални извори, ще се получи привлекателно място за културно-познавателен туризъм и балнеотуризъм в чисто, планинско градче.

Районът около днешния град бил заселен преди хилядолетия и животът тук не секнал през вековете. Доказват го многобройните тракийски могили, пръснати в региона, разкритите крепости, некрополи, селища, датирани от преди 5-и век пр.н.е. От това време е и Панагюрското златно съкровище, намерено в средата на миналия век, станало символ на града. Можете да го видите в Историческия музей в Панагюрище. Освен самите предмети от съкровището, тук ще видите и подробни карти и схеми, а историята му можете не само да прочетете, но и да чуете като разказ (достъпен на няколко езика).

Правец

От София до сърцето на България: Невероятни места за еднодневна екскурзия
Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bgПейка в центъра на Правец

Правец е град на около 80 км от София, който е известен с красивата си природа и богатата история. В града има музей, посветен на Васил Левски, и много красиви къщи, които са запазени в оригиналната си форма. От Правец можете да посетите и пещерата "Скока", която е една от най-големите пещери в България.

Разходете се до родното място на Тодор Живков, разгледайте съкровищницата от подаръци от цял свят, които е получавал, и завършете деня си с два манастира, които са съвсем различни като усещане и атмосфера. Разнообразен и познавателен уикенд.

Спирка 1: Правешки манастир

Тръгнете от Правец в посока Етрополе. Манастирът е на 3-4 км от града (можете да стигнете дотам по екопътека, ако времето е хубаво), има голяма табела отдясно на пътя. Обърнете внимание на релефните фигури на фасадата на църквата, които ще ви напомнят за тези от Парижката Света Богородица. Прочетете още за Правешкия манастир.

Спирка 2: Чекотински манастир

Съвсем друга атмосфера има намиращият се на 15 км от Правец Чекотински манастир. Там на власт е тишината, а самият манастир е толкова красиво изрисуван, че няма да ви се иска да си тръгнете. Мястото сякаш е създадено да постоите и да послушате собствените си мисли. Ако дойдете за литургията в 17 часа, останете поне за малко. Прочетете още за Чекотинския манастир.

Самоков

Самоков е град на около 60 км от София, който е известен с традиционните си ръчно изработени килими и красивата природа. В града има музей на историята, къща-музей на Васил Левски и красива градска градина. От Самоков можете да посетите и резервата "Белчинският планински манастир", който е един от най-старите манастири в България.

Самоков се намира на около 10 км. от ски пистите в Боровец. Чудесна дестинация за еднодневно зимно бягство! 

Църквата “Рождество Богородично” е вкопана в земята и едва от няколко години е отворена за посещения. Предполага се, че е била построена на мястото на християнска базилика от V век, а през XII-XIII век е била възобновена като гробищна църква. Според легендата Бельовата църква била издигната от болярина Бельо, затова е кръстена на него. Съдейки по многобройните гробове на монаси, открити в църковния некропол през Средновековието, на това място е съществувал манастир.

Девически манастир „Покров Богородичен“ - Това тихо и свято място, целунато от безвремието, се намира на стръмна уличка в самия град. Светата обител е с над 200-годишна история. Тук може да разгледате икони, рисувани от местни зографи, в т.ч. и от Захарий Зограф. Преди години посетих манастира и имах удоволствието да разговарям с игуменката – сестра Пелагия. Още за манастира и впечатленията ми ще разберете от публикацията: Живот в молитва – Самоковския манастир

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин