Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция
Автор: Peika.bg
Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция

На река Лулеелв, в близост до село Харадс в Швеция, се появи необичайна конструкция. Тя наподобява огромно птиче гнездо. Това всъщност е спа хотел Arctic Bath.

Собствениците на известния Treehotel с дървени къщички по дърветата са замислили „плаващия хотел“ още през 2010 година. А до 2013 година архитектите Бертил Харстрьом и Йохан Каупи проектират основната сграда на Arctic Bath. Тя представлява кръгла конструкция, около която има множество висящи тънки дървени трупи. Препратка към процеса, когато дърветата се пускат да плават по реката.

Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция

От самото начало хотелът е замислен като уелнес център с възможности за полезна физическа активност, правилно хранене и спа ритуали. На неговата територия има три вида сауни, няколко лечебни кабинета, хидромасажни вани и самата арктическа баня – ледена дупка в центъра на основната сграда. За спа ритуалите гостите получават екологични бански костюми, къси панталони, халати, които дизайнерката Ан Катрин Лундквист е проектирала специално за това място.

Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция

Гостите могат да отседнат в уединени двойни стаи във водата, а за тези, които предпочитат по-класическия стил на живот, архитектите са проектирали няколко малки къщички на брега на реката.

Ан Катрин Лундквист е била натоварена и с проектирането на наземните помещения. В модерните стаи със скандинавски дизайн доминират естествените екологични материали: дърво, камък, кожа и текстил. Всички стаи са обзаведени с мебели от шведски дизайнерски бюра като Atelje Lyktan, Karl Andersson och Söner, Stolab, Carpe Diem.

Плаващ арктически хотел отвори врати в Швеция

Хотелът разполага с ресторант, в който се сервира здравословна органична храна, както и с малък салон, където посетителите могат да се отпуснат на чаша местна занаятчийска бира или вино.

Арктическата баня е отворена през цялата година. Гостите на хотела биха се радвали много да го посетят от август до март. Тогава в небето над Лапландия можете да се наблюдава един от най-красивите природни феномени в света – северното сияние.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин