Паметникът на Колумб в Барселона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паметникът на Колумб в Барселона
Автор: Peika.bg

Mirador de Colom с неговата около 60-метрова платформа за наблюдение е построена в чест на Христофор Колумб и открита по случай Световното изложение в Барселона през 1888 г.

От платформата за наблюдение на паметника на Колумб се разкрива прекрасна панорамна гледка към пристанището и стария град. В избата се предлагат отлични актуални каталунски вина. Можете дори да направите дегустация на вино.

Посетете кулата

Паметникът на Колумб е открит на 01 юни 1888 г. по случай Световното изложение. След дълъг основен ремонт Monument a Colom отново беше отворен за посещения през юни 2013 г. Много красива изба със стая за представяне на каталунски вина и магазин за сувенири също беше създадена за посетителите.

Посещението е особено полезно, ако искате да видите стария град и старото пристанище на Барселона от високо. Гледката се простира и до Саграда Фамилия, Тибидабо, Торе Глорис и Монтжуик.

Бронзовата статуя на Колумб

Mirador de Colom, както се нарича цялата творба, се намира на Plaça del Portal de la Pau в южния край на Rambla. Високо на колоната е истинският мемориал в чест на изследователя и авантюриста Христофор Колумб. След завръщането си от Америка през 1493 г. той е приет от крал Фердинанд II в Барселона и е прославен за откриването на Новия свят. Бронзовата статуя на Колумб сочи към Майорка, откъдето е и посоката на неговото заминаване. В лявата си ръка той държи морска карта на своя маршрут.

Платформата за наблюдение

Въпреки че в Барселона има места за наблюдение, по-високи от 60-метровата платформа за наблюдение Monument a Colom, можете да получите хубав поглед към центъра на града и прилежащите райони като Port Vell, фериботния терминал, Montjuïc и морето оттук. Ако сте в Барселона само за кратко, паметникът предлага красива гледка, без да се налага да ходите далеч.

Поглед на север: Тук можете да видите Готическия квартал с неговите исторически сгради, катедралата и църквата Санта Мария дел Мар и известната улица Рамблас.

Поглед на запад: В далечината, отвъд квартала Modernisme на Eixample и Gràcia, ще видите Montserolla Masive, зеления дроб на града и увеселителния парк Tibidabo.

Поглед на юг: Тук е поразителният хълм пред града, Монтжуик с Кастел, който можете да видите от площадката за наблюдение.

Поглед на изток: Ще видите старото пристанище (Port Vell), ако следвате бреговата линия, можете да видите плажовете на Барселона и гледката се простира до границите на града, която е белязана от нова забележителност на града - огромната фотоволтаична система.

Стълбът на паметника 

Платформата за наблюдение се поддържа от чугунена колона в коринтски стил. Това е мястото, където се намира асансьорът до платформата за наблюдение. В горната част на колоната има четири бронзови статуи, представящи континентите Европа, Азия, Африка и Америка.

Четирите групи скулптури в основата на паметника на Колумб

Върху каменната основа на монумента има четири групи фигури, представляващи известни каталонски фигури, свързани с откривателското пътуване на Колумб и завладяването на Америка: Луис де Сантанхел, Хайме Ферер де Бланес, капитан Пере де Маргарит и отец Бернат де Боил.

Основата има формата на осмоъгълник. В допълнение към четирите групи фигури има четири скулптури като алегории на кралствата Каталуния, Арагон, Леон и Кастилия.

Релефите на пиедестала

В долната част на цокъла има няколко релефа, изобразяващи сцени от живота на Колумб: Колумб обяснява проекта на отец Хуан Перес, в двора на католическите монарси в Кордоба, кралете декларират подкрепата си, Колумб отплава, Кулумб слиза на брега на остров Гуанахани на 12 октомври 1492 г. и посрещането на Колумб от краля след първото му пътуване.

Винарската изба

В сутерена на паметника има магазин за сувенири, както и винарска изба. Това, което прави този магазин за вино толкова интересен, е селекцията от вина. Там ще получите и експертен съвет, а ако резервирате билет с дегустация на вино, са включени и чаша вино и тапа. Разбира се, можете да си купите бутилка вино за спомен.

Христофор Колумб

Откривателят на Америка вероятно е роден в Генуа през 1451 г. Въпреки че Америка е открита 500 години по-рано от исландците, той все още се смята за откривател на континента в историята. С неговите пътувания започва постоянна колонизация и заселване на континента - но също и потисничеството и унищожаването на местните жители и ограбването на техните съкровища.

Първоначалната цел на пътуването му било да намери морски път от Европа до Източна Азия. Самият той мислел, че е попаднал в Индия. На 12 октомври 1492 г. Колумб акостира на остров в Бахамите. Този ден сега е официален празник в Испания, но за южноамериканците това е по-скоро ден, който бележи началото на геноцида на култури на хиляди години.

Колумб прави общо четири пътувания до Америка, завръщайки се от последното на 7 ноември 1504 г.

Навигаторът умира на 20 май 1506 г. и е погребан в Севиля. Въпреки това се смята, че повечето му кости са в Санто Доминго.

Защо да посетите Monument a Colom?

От горе се открива красива гледка и сте много близо до местата, които можете да гледате от високо. Особено си заслужава, ако сте в Барселона само за няколко дни и не искате да се качвате с кола до Монжуик, за да се насладите на гледката от там.

Паметникът на Колумб със сигурност не е „задължителен“, но е красиво място, което си струва да видите, ако имате време. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин