Парченцата от Христовия кръст, открити край Перперикон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парченцата от Христовия кръст, открити край Перперикон
Автор: Иван Чорбаджийски

Според археолозите Перперикон е толкова богато на находки светилище, че разкритото до момента вероятно е само малък процент от всички тайни, които мястото пази векове наред. Светилището е почитано от най-древни времена, като освен посещаваните от туристите сгради в скалите, е имало християнски храмове и долу, в ниското. Точно там е намерена една от интересните находки на Перперикон – няколко парченца от Христовия кръст.

Кухият кръст

Още в началото на стръмната пътека веднага след паркинга, можете да се спрете и да се огледате отвисоко. Ако включите на режим „въображение“, в далечината зад тополите ще видите областният административен център на Перперикон (съществувал от 9-и до 12-и век). Разкопките не се виждат оттук, но ако отидете на място, ще видите възстановени част от зидовете на сградите. Тук е открита огромна църква, в чиито основи археолозите се натъкват на кух кръст с три дървени частици от Христовия кръст. Реликварият (кухият кръст) е изработен от бронз и е предназначен за украшение.

Как знаем, че това са парченца от Христовия кръст?

Такива реликви са се продавали още през 5-6 век в Йерусалим – кухи украшения с тъкани от светци или с парченца от кръста. В ранните християнски векове обаче е имало много силно преклонение пред светините и се предполага, че не е имало злоупотреби (например, някой да сложи обикновена треска и да я представя за парче от кръста).

Откритите от археолозите частици обаче са толкова малки, че ако трябва да бъдат датирани с въглероден анализ, те ще бъдат унищожени.

Имайте предвид, че за да стигнете до средновековния манастирски комплекс, трябва да преминете през река Перперешка (която между другото е златоносна, още от Античността се е вадило злато от нея). Възможно е и името на Перперикон да идва от „перпера“ - златна монета, която се е сякла тук. Според друга теория идва от „пер“ - камък, каменен паметник.

Къде да видим парченцата от кръста?

Този кръст в момента се съхранява в сандъче в манастира на отец Боян Саръев. Сандъчето е винаги затворено, за да не се повредят от светлината и влагата парченцата. Ако пристъпите с вяра и положите ръка върху сандъчето, казват, ваше желание ще се сбъдне. Самият манастир "Свето Успение Богородично" е много приятно място, където да прекарате няколко часа или да нощувате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин