Париж, но в Китай - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Париж, но в Китай
Автор: Лия Панайотова
Париж, но в Китай

Ако досега сте смятали, че Париж е само един, а Айфелови кули никнат като гъби единствено на нашето Черноморие, може би ще бъдете изненадани, че Париж има и в Китай. В тази държава можете да срещнете какви ли не нестандартни решения и едно от тях е имитация на френската столица.


Вероятно милиони хора по света си мечтаят за едно скромно апартаментче в Париж, с изглед към Айфеловата кула, но за пребиваващите в Китай това си е съвсем реална възможност и то дори без да се налага да напуснат границите на държавата.

В Китай съществува една интересна традиция, а именно – да бъдат пресъздавани големи европейски градове и забележителности. Най-често можете да срещнете замъци, заимствани от Германия, но за една строителна компания това изглеждало абсолютно недостатъчно. 

В рамките на китайската провинция Жеджианг, можете да се натъкнете на квартал, наречен Тиандученг. Построяването му започнало през 2007 г., като замисълът бил да се изгради затворена жилищна общност, която да изглежда досущ като Париж. Резултатът – 31 км2 с архитектура и озеленяване, които съвсем изглеждат като един от най-романтичните градове в света. Черешката на тази китайска торта е Айфеловата кула с височина 108 метра.

За съжаление на изпълнителите, този фалшив Париж, на почти 10 000 км от истинския, днес е по-известен като „призрачният град“. Въпреки че Тиандученг има капацитета да побере близо 10 000 души, по-голяма част от сградите са напълно празни. Причината се крие в непрактичното място, което е избрано за построяването на квартала. Той се намира сред полето, на 40 минути път с кола от най-близкия град. 

Въпреки че замисълът е интересен, преобладаващото мнение е, че това архитектурно решение има дъх по-скоро на кич, отколкото на парижка романтика. Така или иначе, кварталът си е там, което означава, че ако скоро имате път към Китай, спокойно можете да видите и Париж. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин