Пътуване към подводните тайнства на България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуване към подводните тайнства на България
Автор: Peika.bg
Пътуване към подводните тайнства на България
Снимка: OMV

Обожаваме богатото природно разнообразие, което предлага нашата страна - планина и море, езера и водопади, долини и пещери – всеки любител на изумителната красота на България може да намери по нещо.

Този път пълним резервоара и тръгваме на обиколка към три тайнствени подводни дестинации с богата история. Подбрахме ги от албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“, част от едноименната кампания за насърчаване на пътуването из красивата ни родина.

Пътуване към подводните тайнства на България
Снимка: OMV

 

Тръгваме от София и се насочваме към първата ни дестинация, недалеч от столицата – язовир Пчелина. Язовирът е изграден на мястото на потопеното село Пчелинци и винаги е привличал любителите на фотографията с красивата скала, върху която е построен параклисът св. Йоан Летни. Според легендите, още през 1350 г. от него се издига изящна панорамна гледка към язовира и околностите му. Впечатляваме се от живописната картина и поемаме дълбоко дъх, завладяни от историята на това необикновено място.

На връщане от язовира решаваме да се отбием в село Сирищник и поемаме към намиращата се над селото екопътеката Поглед към девет планини. Изумени сме, че от най-високата ѝ точка всъщност се виждат не 9, а над 30 планини.

Пътуване към подводните тайнства на България
Снимка: OMV

Заредени от дивата красота на региона се връщаме в колата, защото ни чака немалко път. Насочваме се към Централна България, за да стигнем до Мраморно езеро, кацнало на източния склон на могилата Байлъка до село Православ. Езерото се намира на мястото на мраморна кариера, а цветът му е светлосин до зеленикав. Природата наоколо е зашеметяваща. Преди много години тук са добивали материали за изработка на различни изделия от мрамор, плочи или строителни материали. Впечатлява ни равната, подобна на огледало повърхност на езерото. Заобиколено е от десет могили и възвишения с интересни имена, сред които Байлъка, Корията, Могилата и Свети Георги. Интересно е, че по дъното на Мраморно езеро могат да се видят останки от земекопна техника, която е останала от времето на мраморната кариера.

Пътуване към подводните тайнства на България
Снимка: OMV

 

Поемаме на североизток към последната спирка от обиколката ни – небезизвестната потопена църква при Жребчево. Преди повече от 50 години село Жребчево е потопено, за да може районът около него да се превърне в язовир. Една от последните останки на дъното на този язовир е църквата Св. Иван Рилски, до която през по-сухите периоди от годината може да се достигне пеш. Когато язовирът е пълноводен обаче, половината църква остава под вода. Задължително ще се връщаме, за да преоткриваме това магично място отново и отново.

Още идеи за неповторими туристически преживявания можете да откриете в албума със стикери на OMV „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин