Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път
Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път
Снимка: OMV

Заради отдалеченото си местоположение от столицата, Североизточна България като че ли остава недостатъчно популярна дестинация, но всъщност крие безброй красиви плажове, природни феномени и възможности за отдих.

Тази година OMV приканват всички любители на приключенията да започнат своето пътешествие по пътищата на България, за да видят страната такава, каквато не са я виждали досега. Отделили сме си достатъчно дни, за да се включим в „Заедно преоткриваме България на път“, като се насочваме директно на север.

Набелязваме си три дестинации от албума със стикери на OMV и се отправяме съвсем близо до румънската граница, за да започнем от първата спирка - резерват „Сребърна. После се насочваме по диагонал съвсем на изток, за да разгледаме природния феномен Шабленска тузла и накрая се спускаме леко на юг, за да разгледаме причудливите форми на Побитите камъни.

Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път
Снимка: OMV

Говори се, че името на резерват „Сребърна“ идва от отражението на луната във водите на езерото, приличащо на разтопено сребро. Над него преминава въздушният коридор Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Езерото е най-известно с популациите си от пеликани, които се надяваме да хванем в няколко красиви кадъра. В близост до Сребърна планираме да се отбием до Османската отбранителна крепост край Силистра, която има уникални подземни тунели, водещи до ключови места в града.

Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път
Снимка: OMV

Следващата ни спирка е Шабленската тузла, която представлява плитко, но обширно солено езеро, разположено точно до морето. Част е от комплекс от няколко езера и се използва от мнозина за калолечение.Наблизо е пълно с плажове - Крапец, Езерец, Дуранкулак - които все още не са толкова популярни и това ни кара задължително да ги посетим. В близост са още нос Калиакра, плаж Болата, плаж Русалка, Тюленово и много други живописни места, които си заслужава да се видят, особено през летния сезон.

За третата дестинация от маршрута ни се отправяме малко по на юг и откриваме една от най-тайнствените забележителности на страната ни – Побитите камъни. Те представяват варовикови образувания на около 50 млн. години, за чиито произход има различни хипотези, включително, че формата им е свързана с коралови организмиот времена, когато морското равнище е било доста по-високо. В района на Побитите камъни има много кактуси, планински рози и други интересни растителни видове. Интересен факт, който не много хора знаят е, че това е една от двете естествени пустини в Европа, а другата е в Испания.

Преоткриваме дивата красота на Североизточна България на път
Снимка: OMV

Очаровани сме от чара и свенливостта на Североизточна България и нямаме търпение да започнем нашето пътешествие към красивите ѝ богатства.

За повече идеи и вдъхновение за пътешествия у нас, можете да откриете албума „Заедно преоткриваме България на път“, както и стикерите към него, във всяка от бензиностанциите на OMV в страната. Получавате безплатно комплект от 2 стикера за всеки 20 лева от покупката в ОМВ бензиностанциите на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, а цената на самия албум в 0.99 лв.

Събраните средства от продажбата на албумите ще бъдат дарени за благотворителна кауза в края на кампанията, а всеки, който събере в своя албум всички 30 стикера на природни забележителности, може да участва за спечелването на 30 ваучера за гориво на обща стойност 500 лева всеки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин