Пътувай от креслото: Асенова крепост - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Асенова крепост
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Асенова крепост
Снимка: wikimedia

Родопите - красивата планина в България, която крие в себе си много забележителности. Прегърнала е хиляди къщички със своя зелен воал. Едно от прекрасните места, които пази е Асеновата крепост.

Асеновата крепост са развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“. Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград, България.

Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

"В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град."

Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения.

Със своите стръмни склонове, които се издигат над реката, мястото е недостъпно от три страни. След дългогодишни разкопки, в наши дни е изяснено, че в средновековния замък са се помещавали жилищни сгради, две водохранилища и крепостна кула.

В наши дни, както църквата, така и цялата крепост са обновени. Изградена е бетонна пътека, а парапети и стълби помагат на посетителите за по-лесното им придвижване. По цялата пътека могат да бъдат видени дървени макети на различни старовремски оръдия. На едно от най-високите места е поставен телескоп, през който може да бъде видян Асеновград. Тук също се намира и площадката, от която се открива прекрасна панорамна гледка.

Насладете се на една виртуална разходка до Асеновата крепост. Пуснете видеото на цял екран за по-голямо въздействие.

България отвисоко - Асенова крепост from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин