Пътувай от креслото: Крепостта Баба Вида - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Крепостта Баба Вида
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Крепостта Баба Вида
Снимка: pixabay

„Баба Вида“, наричана и „Бабини Видини кули“, е средновековна крепост във Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Служила е за замък на местния владетел през Средновековието.

Имената, с които е известна крепостта днес, произхождат от легенда за сестрите Вида, Кула и Гъмза, наследили местен владетел. Вида, най-голямата, изгражда замъка, който е наречен на нея „Бабини Видини кули“ и съкратено „Баба Вида“.

Значително е разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по онова време, са останали неразрушени. Тя е цитаделата – най-укрепената част от изградената по османско време Видинска градска крепост, наричана от османците Девствената крепост, тъй като никога не е била завземана със сила.

По време на османската власт крепостта е била склад за оръжия. От Освобождението чак до 1958 г. е използвана за военни цели и не е можела да бъде посещавана от туристи.

Крепостните съоръжения включват 2 пояса защитни стени, 4 кули, 4 бастиона, бартизани (кулички за наблюдение и стрелба), бойници за оръдия и стрелци. Външните стени са опасани с ров с вода (широк 12 метра, дълбок 6 м), над който е имало подвижен мост (сега каменен), водещ към входната кула на крепостта.

„Баба Вида“ е крепост-музей, отворен за посещения от 1958 г., паметник на културата с национално значение от 1964 г., в списъка на Стоте национални туристически обекта. В музея се опазват и представят находки и сведения за историята на замъка. Възстановки в музея пресъздават някогашната обстановка в крепостта. В прохода между югоизточните външна и вътрешна стени откъм Дунав е изградена сцена за летен театър с 350 места, където се провежда фестивалът „Видински театрални дни“. Правят се художествени изложби, най-често в двора.

На замъка са посветени редица книги и документални филми. 

Кулите на крепостта Баба Вида се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Пуснете видеото на цял екран и разгледайте сами крепостта, изкушете се някой ден да я видите със собствените си очи. Оставете се изцяло на красивите гледки.

Крепост Баба Вида from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин