Пътят на мароканската кожа – Кано, Нигерия (началото) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътят на мароканската кожа – Кано, Нигерия (началото)
Автор: Елена Исаева

Кой не е чувал за толкова прочутата и търсена от ценителите на луксозни и висок клас изделия от мароканска кожа, от която освен чанти, портмонета, всякакви кожени аксесоари се произвеждат и редица други предмети, като абажури, табуретки и други?

 

Мароканската кожа е такъв тип материал, който попадайки в ръцете на отлични майстори занаятчии, се превръща в ункални предмети и всякакви различни и интересни кожени вещи, чиито чар се допълва от това, че те са изработени ръчно.

Пътят на мароканската кожа – Кано, Нигерия (началото)
Снимка: pixabay.com

 

Редица западни модни марки я използват в направата на едни от най – продаваните си продукти. Познавате ли дама, която не би искала да има подобно бижу в ръцете си, а и всеки би искал да има някакъв макар и дребен предмет, изработен от този естествен материал, който чудесно би паснал на всякакъв интериор и би създавал уют както в домашни условия, така и в ресторант или друго обществено заведение.

Пътят на мароканската кожа – Кано, Нигерия (началото)
Снимка: pixabay.com

Тъмните кози кожи, от които се изработват горепосочените предмети идва от Северна Африка, от малко познатият град Кано, Нигерия. През XV век, грдът се прочува със своите красиви кожени изделия, които се изнасят за Европа. Това е вторият по големина град в Нигерия и главен икономически център на страната. Основан е преди около 1 000 години от ковачи, които са търсели залежи на желязна руда. А днес в археологичните останки са намирани сечива, които доказват, че по тези земи е имало живот от древни времена. Първото селище израства бързо като един от седемте независими град – държави на племената хауса, който в последствие се превръща в един от най – важните търговски транссахарски центрове.

Пътят на мароканската кожа – Кано, Нигерия (началото)
Снимка: pixabay.com

 

Старият град на Кано е ограден от високи кирпичени стени, което придава специфичен чар и атмосфера на града. Днес по – голямата част от стените са руини, но все пак са запазени някои от градските порти, защитавали го някога от чужди набези.

Запазен е дворецът на емира, красива голяма сграда, построена в архитектурен стил хауса. Друга запазена сграда на богата за времето си фамилия е превърната днес в музей. Това е музеят „Гидан Макам“, построен през 1 440 г., където е събрана колекция от произведения на изкуството, както и експонати, свързани с историята и културата на Кано и Нигерия.

 

В центъра на стария град се намира пазарът Курми – място огромно по своите размери, разположено на голям брой малки криволичещи улички, доста мръсно и шумно, винаги пълно с много хора, предлагащи всевъзможни стоки от продукти до текстил и всякакви ръчно изработени изделия, но заслужаващо си да се види. На всяка уличка се продават различни неща – на една се продават само дрехи, на друга хранителни продукти и т.н. Със своя колорит и автентичност, озовавайки се там, ще усетите духа на миналото.

Попадайки в Кано можете да се качите на някое от многобройните веломоторни таксита и да помолите да ви закарат до Сабон Гари, или така нареченият чуждестранен квартал. За него местните казват, че ако едно нещо не може да бъде намерено в Нигерия, то непременно ще го намерите в Сабон Гари. Тръгнете и вие на това пътешествие по пътя на мароканската кожа.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин