Фестивал на риболова в Аргунгу, Нигерия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на риболова в Аргунгу, Нигерия
Автор: Елена Исаева

Нигерия е страната с най – голямо население в Африка, и е на седмо място в света. Намира се в Западна Африка. Първите сведения за човешко присъствие по тези земи са отпреди  11 000 години.

Страната е богата на природни ресурси и е сред 10 – те най – големи износители на нефт в света. Това е също и една от най – бързо развиващите се икономически страни в последните години. Нигерия има огромно разнообразие от растителни и животински видове. Тук се намира най – богатото разнообразие на пеперуди в света. Единствено тук и в съседен Камерун се среща маймуната дрил. Също така на територията на страната може да се видят различни видове маймуни, 135 вида влчеуги, около 20 000 вида насекоми и други.

Фестивал на риболова в Аргунгу, Нигерия
Снимка: Pinterest

 

За съжаление продължителността на живота в тази богата на ресурси страна е изключително ниска. Но това не пречи на местното население да си организира празници и да празнува. Карнавалната традиция започва през 1934 г. когато султан Хасан дан Му Азу Ахмед решава да посети град Аргунгу. В негова чест бил организиран риболовен фестивал. Стотици мъже и млади момчета се гмурнали във водата да уловят риба, която подарявали на султана.

Днес фестивалът се провежда през месец февруари или март, в края на сезона за прибиране на реколтата. Това е едно едноседмично събитие с изключителна важност за страната. Освен риболова се организират и други забавления и състезания, както във водата, така и на сушата. Преди започне същинският фестивал се организират ралични мероприятия, свързни с музикални изпълнения и танци, с различни местни традиционни знаяти, борба, стрелба с лък, състезания с камили, магарета и велосипеди. Във водата се оргазнизират и ловене на диви патици, състезания с кану и такива по гмуркане. Предлагат се различни ръчно изработени предмети и сувенири.

Фестивал на риболова в Аргунгу, Нигерия
Снимка: Pinterest

 

Най – грандиозното събите е хващането на риба с ръце. За тази цел, предварително се забранява риболовът в периода преди провеждане на празненствата, и с няколко канута рибата се подкарва към плитчините, за да се улеснят участниците в състезанието. Хиляди състезатели скачат във водата, въоръжени с мрежи и кратуни, в очакване на големия улов. След около 45 минути всички претенденти за награда излизат от водата, уловът им се измерва и се излъчва победителя. Присъждат се награди, а самото празненство продължава до ранните часове на следващия ден. Този празник не се провежда ежегоно, повлиява се от природните условия. В годините, в които дъждовете са малко, той не се провежда, защото тогава нивото на водата е много ниско.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин