Перфектен ден на остров Джерба - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Перфектен ден на остров Джерба
Автор: Peika.bg
Перфектен ден на остров Джерба
Снимка: Unsplash

За такъв малък остров, Джерба разполага с уникално културно богатство. Плаващ в морето край югоизточното крайбрежие на Тунис, той съдържа всички обичайни средиземноморски неща, но се смесва с опияняващи северноафрикански корени.

Неговият чудесно преплетен гоблен е най-очевиден в хората, като мюсюлманските, берберските и еврейските общности мирно съжителстват на острова, от векове насам. Островът е дом на най-старата синагога в Африка, чиито подове са постлани с рогозки, ръчно тъкани от местни мюсюлмански занаятчии.

Джерба е място, което може да ви завладее за много дни, но ако сте притиснати от времето, можете да съберете акцентите и само в 24 часа. Посветете сутринта си на пазари и средиземноморски бриз, следобеда си на разбиране на уникалната еврейска общност и възхищение на уличното изкуство, скрито в усуканите алеи на анклава, а вечерта на сладките звуци на арабески и ароматно ястие от ориз Джербан. 

Ето как изглежда перфектният ден на остров Джерба:

Сутрин

Започнете деня си в Houmt Souk, главният пазарен град на острова. Улиците са облицовани с варосани сгради с ярко сини капаци, а по стените има бугенвилия. Сутринта в Houmt Souk е спокойна, тъй като продавачите отварят магазините, а хората бавно отпиват еспресо. Ще видите разнообразна колекция от хора, смесица от туристи с голи рамене и джапанки, арабски търговци, които правят предположения за вашата страна на произход и местни жители, носещи широкополи сламени шапки и мъкнещи торби с продукти, за да приготвят обяд вкъщи.

Разходете се по калдъръмените улици покрай магазините, продаващи дрънкулки, и в извиващата се медина, където можете да намерите кожени изделия, цветен текстил и разнообразие от местна керамика. Не забравяйте да намерите алеята на местните тъкачи на рогозки и кошници, чиито ръчно изработени творения от палмови листа са добре известни в цял Тунис. Въпреки че повечето от търговците на пазара са мюсюлмани, има част от тях, която е доминирана от еврейски бижутери и сребърни майстори, и ако успеете да намерите своя път до този възел от улици, можете да закупите сребърни изделия, богато украсени бижута и антична юдаика от многото магазини, собственост на еврейски семейства в Джерба.

Обяд

След като пазарувате, отидете до основната привлекателност на Джерба: нейната прекрасна плажна ивица. Много от големите хотели на острова са разположени на ръба на водата, но бреговата линия е отворена за всички, въпреки че може да се наложи да платите, за да използвате чадър и шезлонг. Средиземно море се разгръща в лазурни вълни от мек бял пясък, а камили с фуксия, които се разхождат по плажа и чакат да повозят туристите, добавят отчетливо тунизийско докосване. Потопете се под слънчевите лъчи и се отпуснете, или ако се чувствате приключенски настроени, можете да научите как да плавате с парасейл край брега, в топлия вятър. 

Ако сте гладни, спрете в ресторант на плажа, за да опитате прясно уловени морски дарове или брик, пържен сладкиш с плънка от риба тон и течно яйце. Вътрешният двор на хотел Dar El Bhar предлага тунизийска кухня и вино, а масите му с лице към водата ви позволяват да наблюдавате арабските коне, които пренасят посетителите от едната страна на брега до другата.

Следобед

Пазарите, плажовете и градовете на Джерба са направо прекрасни, но нищо не говори за мултикултурното наследство на острова като синагогата El Ghriba. Структурата е крайъгълният камък на малкото еврейско население тук, което проследява пристигането си в Тунис назад до 6 век пр.н.е. Варосаният религиозен комплекс включва открит двор и богато украсената главна синагога със сини плочки, с големи арки и полилеи, висящи от таваните. Всяка пролет тунизийските евреи се връщат от Израел и Франция за ежегодно поклонение в Ел Гриба, за да отпразнуват празника Лаг Б’Омер.

Докато излизате от синагогата, се разходете по криволичещите пътища на околното село Erriadh. Тихите улици са украсени с живи картини, останали от международно сътрудничество за улично изкуство през 2014 г., наречено Djerbahood, в което 150 художници от 30 държави са допринесли със стенописи. Повечето от тях все още се виждат, така че дръжте очите си отворени за произведенията на изкуството, тъй като много ъгли и тесни улички съдържат ярки стенописи и цветни сцени.

Вечер

Отправете се към другия малък еврейски анклав Хара Кебира, където има друга красива стара синагога, за да опитате тунизийска еврейска кухня. В квартала има разнообразни възможности за хранене. Не пропускайте banatage, варени на пара картофени кнедли и ароматния riz Djerbien или ориз от Джербан. Ако посетите в петък, ще видите еврейски семейства да събират хляб в пекарната на местната общност в подготовка за Шабат на следващия ден.

Въпреки че голяма част от вечерните забавления в Джерба за посетителите се въртят около туристическите барове в големите хотели, разположени край плажа, има много възможности да се присъедините и към местните. Насочете се към брега към град Мидун и се отбийте в El Majless, чайна, където можете да пушите тунизийска шиша до късно през нощта, или посетете ресторант Fatroucha, за да слушате музика на живо, за оживен завършек на вашия ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин