Пещерно гмуркане – тест за адреналина - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещерно гмуркане – тест за адреналина
Автор: Жанет Григорова
Пещерно гмуркане – тест за адреналина

Дръзнете ли да тествате всички нива на адреналина си?

Ето ви един различен спорт. Пещерното гмуркане се счита за един от най екстремните и опасни спортове. Практикува се в пещери, напълно или частично пълни с вода. За целта трябва да имате специално оборудване и успешно да сте преминали през обучение, все пак пещерните пространства постоянно крият опасности.

За любителите на това екстремно преживяване тръпката се крие в множеството криволичещи проходи, тъмни пространства, подводни течения и най-вече - опознаването на множеството подпочвени шахти, разкриващи един нов и необятен свят.

Пещерното гмуркане се смята за един от най-трудните и опасни разновидности на гмуркането - водолазите непрестанно се сблъскват със студа, тъмнината и изключително дълбоките участъци в пещерите. Във всичко това обаче се крие тайната на постояно високите нива на адреналин.

Ако решите да се подложите на това изживяване, трябва да имате предвид, че добрата физическа и психическа форма, оборудване и инструктор са задължителни - все пак ви предстоят множество тъмни часове под водата. Предприемането на самостоятелни пещерни гмуркания не е за препоръчване, а наличието на водач е ключово, тъй като само той е в състояние да ви изведе, ако възникнат усложнения.

Сред най-популярните дестинации за пещерно гмуркане е "Дяволското око" във Флорида, САЩ. Пещерата разполага с над 30 000 пасажи, някои от които все още не изследвани.

Тунелът Атлантида в Испания пък е известна като най-дългата вулканична пещера.

Полуостров Юкатан в Мексико разполага с най-развитата пещерна мрежа в света - според статистически данни там има около 100 различни вида пещерни входове.

И накрая, но не на последно място Пещерата на черепите в Шотландия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин