Поклоннически туризъм в манастирите край Велико Търново - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поклоннически туризъм в манастирите край Велико Търново
Автор: Мая Джамбазова
Поклоннически туризъм в манастирите край Велико Търново

Старата столица на България, духовен и властови център на Второто Българско царство - Велико Търново предлага на посетителите си не само археологически старини, но и възможност за поклоннически туризъм. 

В и около старопрестолния град са разположени едни от най-красивите храмове и свети обители в цяла България.

Манастирите около града на трите хълма са известни със своите стенописи и гледката, която се открива от дворовете им.

Петропавловският манастир „Св. Петър и Павел“, наричан още Лясковски, е женски. Той е основан още през Средновековието, в годините когато Търново е най-силният град на българската държава. През вековете на османското владичество той функционира почти без прекъсване.

Днес сградите на обителта са основно с две предназначения - за поклонничество и за живеене. Към първите спада манастирската църква, която е богато изписана. В нея има традиционни метални свещници, дървен иконостас. Мястото кара всеки посетител да се смири.

Поклоннически туризъм в манастирите край Велико Търново
Снимка: seebulgaria.net


В ляво от входа на манастира има маса, на която продава една от монахините. От нея могат да бъдат закупени свещи и икони.

Другите сгради на комплекса се обитават от игуменката и сестрите. Дворът е добре подреден. Личи си, че растенията в него се отглеждат с любов и внимание. От стените на женската лавра се открива прекрасна гледка към Лясковец.

През месец май, на поляните около манастира, се провежда вече традиционният събор на овцевъдите. Желаещите, могат да видят и тази атракция, съчетавайки я с посещение на манастирския комплекс.

От Лясковско се пренасяме в района на Горна Оряховица. Там пък се намира Преображенският манастир. Той е мъжки. Известен е със стенописа на една от външните стени – „Колелото на живота“, дело на прочутия Захари Зограф.

Поклоннически туризъм в манастирите край Велико Търново

За Лясковския и Преображенския манастир се носят легенди, че по време на османското иго обитателите им си уговаряли тайни срещи в тунели под земята. 

Край Велико Търново и Габрово има още много идеи за поклонически туризъм: Арбанашкият манастир „Света Богородица“, Патриаршески манастир "Св. Троица", Плаковски манастир "Св. Пророк Илия", Къпиновски манастир "Св. Николай Чудотворец", Арбанашки манастир "Св. Никола", Мердански манастир "Св. 40 мъченици", присовските манастири "Архангел Михаил" и "Св. Панталеймон", както и Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил", и Соколския манастир.  

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътеписи, фоторазкази и всякакво друго вдъхновение за пътешествия на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин