Посетете през уикенда: Гигински манастир - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посетете през уикенда: Гигински манастир
Автор: Вероника Иванова
Посетете през уикенда: Гигински манастир
Снимка: bg.wikipedia.org

Може би не сте чували за манастира “Св. Св. Козма и Дамян”, който е разположен недалеч от София.

Известен като Гигински манастир (също и като Църногорски манастир), той се намира само на 5 км. от село Гигинци. Самото село принадлежи към община Брезник, област Перник и е на около 60 км. от София. Най-прекият път до манастира, в случай че тръгвате от столицата е като се движите по магистрала Люлин и в Перник се отклоните към Батановци. За да стигнете до самият манастир ще се наложи да влезете в село Гигинци, като от самият център би трябвало да видите обозначителните табели. Както споменахме, шосето до манастира е с дължина около 5 км. и сравнително скоро е претърпяло ремонт. В случай че разполагате с достатъчно време, бихте могли да изминете пътят от селото до манастира пеш, но имайте предвид, че денивелацията е доста голяма.

Посетете през уикенда: Гигински манастир

Църногорският манастир има доста богата история – съществува още от XI-XII век, като първоначално се е намирал в подножието на връх Тумба (най-високият връх в Черна Гора). След падането на България под турско робство той продължава да е действащ, като през XVI век в него е имало килийно училище. Около 1737-1739 г. манастирът е бил опожарен, след което група монаси го възстановяват на днешното му място.

 Гигинският манастир е разположен на около 1000 м. надморска височина, а в двора му има пейки, чешмички и много цветя. На територията на манастира има и аязмо, чийто води се смятат за лековити – засилват имунната система, лекуват нервната система и дори помагат при безплодие. Поради това мястото е изключително посещавано от хора, идващи тук, за да пият от живата вода, с надежда за изцеление. Лековитата вода извира между корените на стар дъб, който е разположен в двора на манастира (може би ще ви е интересно да научите, че “дъб” на старобългарски означава “здрав”).

В наши дни мястото е изцяло обновено, като от старите постройки са запазени малката църква, магазините, магерницата и помещенията за монасите. Може би старата църква е едно от най-забележителните неща в манастира, тъй като някои от стенописите в нея са от XIXвек.

Посетете през уикенда: Гигински манастир
Снимка: bg.wikipedia.org

От магазините на Гигинския манастир може да си купите различни продукти, произведени именно тук – мед, сладка, подправки, биволско кисело мляко. Пред самият манастир пък има малко бистро, а в случай че искате да отседнете, тук има помещения за настаняване.

Мястото около манастира също е много интересно и красиво – той се намира в полите на Черна гора, а над него се издига и един от най-високите върхове в тази планина – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

В случай че решите да посетите Гигинския манастир, то може би ще искате да включите в маршрута си и някои други близко разположени обекти. Такива са град Трън и ждрелото на река Ерма, както и Земенския манастир. Едно интересно, макар и по-труднодостъпно място е Храм-кладенецът край село Гърло, който въпреки своите над 3 000 години той е много добре запазен.

Като цяло можем да кажем, че Гигинският манастир и околностите му са идеални за туризъм, в случай че търсите спокойствие, далеч от големия град. Мястото е подходящо и за посещения с деца, като един ден ще ви е напълно достатъчен, за да реализирате тази разходка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин