Как е изглеждала Индия през Средновековието? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как е изглеждала Индия през Средновековието?
Автор: Peika.bg
Как е изглеждала Индия през Средновековието?
Снимка: flick/photobom

Кхаджурахо представлява един индийски комплекс, пълен с прекрасни храмове, принадлежащи на древните духовни традиции на страната.

В периода 950-1050 г. градът, който се разпростира на площ от 21 кв. км, е бил столица на династията Чандела, а към днешна дата населението му е около 20 000 души. Също така храмовете Кхаджурахо, които съвсем спокойно биха могли да бъдат наречени музей под открито небе, са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Ако посетите това интересно място, ще забележите, че на 90% от произведенията в храмовия комплекс са посветени на ежедневния живот и на символните ценности в древната индийска култура. Със сигурност не трябва да пропускате да посетите и градовете Бхубанешвар, Пури и Конарк, където има исторически паметници, но със сигурност най-уникални образци от каменното строителство на Индийското средновековие се крият в Кхаджурахо.

Как е изглеждала Индия през Средновековието?
Снимка: flickr/photobom

Интересното е, че повече от 1000 години ни делят от построяването на тези храмове, които са богато украсени със скулптури, запечатали бита на онази епоха. От оригинално построените 85 храма напълно са запазени само 22, защото през XIII в. централната част на Индия била завладяна от Делхийския султанат и по-голямата част от тях били унищожени. 

Тези, които са оцелели, са изключително ценни паметници на културата и за разглеждането им е необходимо доста време – из тях може да намерите грандиозни каменни площадки, стълбища, светилища, портали, кули, храмове, чиито стени са украсени със скулптури. Повечето от тях изобразяват горещи прегръдки на влюбени, силно интимни епизоди и сцени от живота. 

Как е изглеждала Индия през Средновековието?


Според някои специалисти скулптурната еротика има дълбоко религиозен характер и символизира връзката на човешката душа с боговете, което лесно може да се забележи поради факта, че на всяко от хилядите изваяни лица посетителят вижда застинала блажена усмивка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин