Прах от нозете – индийски истории - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прах от нозете – индийски истории
Прах от нозете – индийски истории

Девет истории от Индия, неподражаемо разказани от Елена Щерева и Николай Янков, които вече познаваме от предишната им книга с вълнуващи индийски приключения „Шоколад, химикал и две рупии“. Това е сборникът „Прах от нозете“ (Издателство „Жанет-45“), който ще ви пренесе в далечни и екзотични земи, ще ви срещне с обикновени и необикновени хора и ще ви накара да мечтаете, мислите и пътувате.

Прочетете откъс от „Прах от нозете“, а в края научете как да спечелите книгата!

*

Над перона на мумбайската гара се стеле тежка миризма на репелeнт против комари, примесена с безспирен, сякаш сраснал се с времето монотонен звук от шумкане, мляскане, хрупане и сърбане. Все пак яденето е най-популярният спорт по тия места. След него се нарежда дрямката. Мъже и жени са се изтегнали на пейките или върху разстлани като чаршаф вестници и придремват, все едно са си на дивана у дома, при това с невъзмутимостта на погълнат от заличаването на умствените конструкти аскет, отдръпнал се от земните обекти и явления.

Други, които чакат своя влак от вече половин ден, спят непробудно, без да се страхуват от неизбежните телесни поражения, които залежаването неизменно нанася. Картината се променя драстично единствено с идването на поредния влак. Тогава гарата заприличва на разръчкан кошер. Хаос, паника и жужене! Когато влак нададе боен сигнал, че навлиза в гарата, чакащите тутакси се подготвят за схватка. Борбата е третият по популярност спорт на гарата. Най-смелите, с кипяща кръв на кшатрии (воинското съсловие в индийското общество), атакуват вагоните още в движение, готови с цената на живота си да се докопат до драгоценните седалки. Река от лакти и колене с дебита на Ганг се сблъсква в стена от едрогърди лелки с големи колкото гардероб куфари. Жесток, ала сравнително кратък сблъсък, след който влакът отново се натъпква като курник и всичко затихва.

Амар и Киран, добре облечени господа, седяха на една пейка пред чакалнята и наблюдаваха суматохата. Влакът им закъсняваше с повече от час. Единият се прибираше при семейството си в Бенгал, а другият отиваше по работа в Делхи. Амар и Киран бяха хора на словото. Хора с вкус към естетиката. Установиха го малко след като се запознаха. Амар се препитаваше като писател и преводач. Бе публикувал няколко книги с публицистика и разкази за издателство „Рупа“, а Киран работеше като журналист в престижното списание „Таймс ъф Индия“. Още с първите разменени думи предвкусиха началото на едно добро партньорство, с което щяха да съкрушат ордите на Властелина на Скуката, завземащи земите около тях. И двамата искрено ненавиждаха онази категория досадници, които те лишават от съзерцателно уединение и тишана, без да го компенсират с дори мъничко стойностна компания. За всеобща радост нито един от двамата не влизаше в тази жалка категория. За последния половин час установиха, че интересите им се пресичат достатъчно често, че да поддържат безгрижен приятелски разговор, макар и не дотолкова, че да се нарекат изцяло съмишленици.

– Навярно ще прозвуча като старомоден папардак (човек без зъби, който се храни с попара; нарицателно за много стар човек) – каза Амар, – но колкото повече гледам тази гъчканица пред нас, която наричаме град, толкова повече си мисля, че Ганди е бил прав, когато казва, че съвременното общество ще страда от гибелта на селото. Виждам как малко по малко западната цивилизацията ликвидира простотата и поезията на живота и ги заменя с фалшиви идеали и пошли амбиции. Не мога да се сдържа да не ти покажа този възход в кариерата на посредствеността. Погледни това само!

И той разтвори страниците на списание „Техелка“ и се спря на едно изображение на отвратително грозен мъж, нещо средно между дебела орка и гаргойл, с пиянски нос и разтекла се по лицето кожа на мастиф, който се хилеше на преден план, докато зад него с разгърнат пеньоар стоеше красива индийка по бельо, а отдолу с големи букви крещеше в лицето на читателя следната бляскава мисъл: „Тя е с него само заради... Затак“. От изображението в крайчецето на страницата ставаше ясно, че Затак беше поредната измислена марка дезодоранти.

– Не мога просто! – продължи той. – Що за безочливо проникване на грубото и безвкусното! Абсолютна идейна бездарност, преливаща в хармония от безсрамие и низост. Всеки ден ни се внушава, че ти можеш да си преуспяващ и уважаван човек само ако си купиш рекламирания прах за пране, сапун, парфюм, паста или безалкохолно. Рекламите са пътеводителите и наставниците на нашето съвремие. Новите гуру. Вече не мога да ги трая всички тези хора, животни, духове, митологични герои и вещи, дето изникват от екраните и списанията, за да съветват човек в неговия бездруго тотално объркан от изобилие избор. А все още сме далеч от Америка.

– Ха-ха, май ще приема уточнението ти за старомодния папардак – отвърна с усмивка Киран, който беше кръстосал лустросаните си боти и потропваше с нокти по кутия от цигари. – Ами ти го каза: „тотално обърканият от изобилие избор“ налага нуждата от пътеводители. Представи си по колко време щеше да стоиш пред лавицата и да избираш, ако ги нямаше героите от рекламите да ти дадат едно рамо. Ха-ха... Като се замисля, на мен любимата ми реклама е с онзи шиваистки поклонник, който се явява по препаска и тризъбец на екрана и дръпва нравоучителни речи: „Ако искате децата ви да се учат добре, ако искате да си купите любимата кола, да сте здрави и защитени от злочестия, купете си шившанкар кавач – медальон, който ще ви накара да повярвате в чудесата на Шива. Ако купите сега, получавате бонус – лепенка, пазеща дома ви от зли сили. А за най-бързите има и втори бонус – лепенка, която създава щит около колата ви. Всичко това само за три хиляди и четиристотин рупии! Ако сметнете, че няма ефект от него или сте недоволни, можете по всяко време да върнете медальона и да вземете парите си!“ Ха-ха-ха.

– Ооо, а чу ли последната? – припомни си Амар. – Значи, появява се ошмулен мъж на средна възраст, който с поучителен глас подема житейската си история: „Претърпях огромни поражения в бизнеса си, родителите ми се опитаха да ме убият, къщата ми бе заложена, жена ми ме изостави, загубих лявото си око в инцидент, а докато спях на канапето, кучето разръфа дясното ми ухо, колата ми бе открадната от разбойници, а полицията ме обвини за смъртта на съседа. Бях отчаян. Не знаех какво да правя, затова се обадих на приятел“. – Амар явно се беше вживял се в ролята на своя герой и спря, за да създаде малко съспенс, а после продължи с преправен глас: – „Тогава научих за назар ракша кавач и го купих незабавно. Не е за вярване! От момента, в който сложих амулета на врата си, черната магия напусна живота ми. Нещо повече! Върху мен заваля дъжд от благословии. Предложиха ми работа в Боливуд, сега имам стъклено око и здраво ухо, а за капак се срещам с тази невероятна красавица!...“ При което със самодоволна усмивка прегръща русокоса мадама. Кажи ми, кой идиот измисля тези безумия?

– Стига де, и рекламата, и мадамата си ги биваше. Даже и мен спечелиха за клиент – при което Киран понечи да разкопчае ризата си за ужас на сепналия се Амар, но след първото

копче прихна да се смее. – Ха-ха... ти наистина ли повярва, че бих носил амулет против уроки?

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Прах от нозете“ на Елена Щерева и Николай Янков.

Как?

Довършете в коментар под статията тук изречението: „Перфектната история от пътуване включва...“

Печелившият ще бъде изтеглен чрез жребий и обявен на фейсбук страницата на Peika.bgна 29 август 2014 г.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Елена Илиева, 28.08.2014 | 15:06
Перфектната история от пътуване включва много приятели, незабравими моменти и много слънчеви усмивки! :)
Марияна Георгиева, 25.08.2014 | 23:46
Перфектната история от пътуване включва много положителни емоции, добри приятели и споделени мигове!
Valq Vasileva, 24.08.2014 | 20:06
Перфектната история от пътуване включва незабравими емоции!
Марина Георгиева, 24.08.2014 | 13:28
Перфектната история включва, много изненади, препятствия, приключения, местна култура, весела компания... :)
Мони Бонбони, 24.08.2014 | 11:44
мистерия, загадъчност, потапяне в обстановката ...
weronicka, 21.08.2014 | 18:43
Перфектната история от пътуване включва добра компания без цел и план. Защотото най-интересните и забавни моменти идват, когато нямаш план или когато се загубиш.
Zlatina Simeonova Sadrazanova, 20.08.2014 | 22:30
Перфектната история от пътуване включва любими хора, много емоции и адреналин!
Milena Mikova, 20.08.2014 | 15:20
... да се изгубя и да се намеря, да се влюбя, сълза да отроня, камъче в джоба за спомен да сложа... и да поискам да се върна пак!
Юлия Зарева, 20.08.2014 | 15:07
Перфектната история от пътуване включва откриване на непознатото, красиви емоции и някой, с когото да споделиш всичко изживяно!
M. R., 20.08.2014 | 14:55
...неочаквани събития.
Temenuga Olele, 20.08.2014 | 14:30
...духа на мястото, наслада от съпреживяване. Това търся аз, когато чета.
Кремена Михайлова, 20.08.2014 | 13:31
Перфектната история от пътуване включва личните преживявния и емоции на пишещия.
Tanya, 20.08.2014 | 13:29
пътуване със цялото ти същество и сърце.
litle miss sunshine, 20.08.2014 | 12:22
..много смях! :)
Maria Staneva, 20.08.2014 | 11:51
„Перфектната история от пътуване включва...“ чудесни спътници, вълнуваща дестинация, смях, емоция, откривателски дух!
Мария Делчева, 20.08.2014 | 11:14
... готини хора и готин пейзаж :)
Руският съсед, 20.08.2014 | 11:06
Перфектната история включва вълнения - положителни или отрицители няма значение! Тя не може да те остави равнодушна.
r_s, 20.08.2014 | 11:01
хубава природа :).
flyingcow, 20.08.2014 | 10:53
...вълнение по непознато кътче, на което стъпва за пръв път.
Lina Antova, 20.08.2014 | 10:50
Перфектната история от пътуване включва...приятел, с който си споделил пътуването, усмивката на лицето ти, с която разказваш за това пътуване...и онзи поглед, който си вперил в нищото , сещайки се не само за момента, а по-скоро за това как си се чувствал по време на пътуването!
Звезделина Лазарова, 20.08.2014 | 10:18
Перфектната история от пътуване включва щастие от непознатото и новото заедно с любимите хора!
Веселина Власакиева, 20.08.2014 | 10:03
...вълнение,когато описваш пътешествията си,възхищение в очите на хората,на които разказваш...Спомени,запечатани в ума ти гледки,емоции от преживяни моменти и доза съжаление,че вече е свършило.И все пак-следват още и още невероятни пътувания с очаквания за приключения,зеленина,залези,изгреви...
Lili Mladenova, 20.08.2014 | 09:37
Планина, водопади, емоцията от това да очакваш неочакваното и много споделени изгреви и залези с любимия човек
Янка Иванова Чанкова, 20.08.2014 | 09:32
Перфектната история включва спомена за духа на мястото, за традиционната кухня и за емоцията от докосването до нещо ново и непознато!
Boryana Petkova, 20.08.2014 | 09:25
събуждането на емоции, които да те прехвърлят на мястото сега и веднага и да искаш да се връщаш още и още
Абонирайте се за нашия бюлетин