Приказна красота - езерата на Италия - част 3 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказна красота - езерата на Италия - част 3
Автор: Елена Исаева

Лаго Маджоре е второто по големина езеро в Италия, с площ от 212,5 кв. км. Разположно е на границата между Швейцария и Италия, като на швейцарска територия е по – големия водосборен басейн. През езерото протича река Тичино, както и още няколко десетки реки, които пълнят водите му – Точе, Маджа, Верцаска, ДжанаТреза, Боезио и още много други.

От 1826 г. в езерото се извършва местно корбоплаване, разбира се само за пътници. Климатът е много благоприятен –топъл през лятото и мек през зимата, благодарение на високите склонове на Алпите, които спират студените ветрове. В началото на лятото през месеците юни и юли нивото му е по – високо от това през зимата – от топенето на снеговете и ледниците, от които всъщност получава голяма част от водите си.

Приказна красота - езерата на Италия - част 3
Снимка: pixabay.com

Бреговете на Лаго Маджоре са гъсто заселени като има и по – големи градове, както и малки населени места.

Едни от по – големите градове се намират на швейцарската брегова ивица – Локарно и Аскона.

Локарно е разположен около устието на река Маджа, на около 20 км. от границата с Италия. Градът е голям балнеологичен курорт. Локарно става световноизвестен през 1925 г., когато от 5 до 16 октомври е домакин на Мирната конференция, на която се взима решение за прекратяване на Първата Световна война. Освен с мира, градът може да се похвали и с ежегодно провеждани световни музикални фестивали, международен кинофестивал и други междунарони прояви, поради което неслучайно го наричат града на мира, камелиите и меценатите.

Аскона също е по – голям швейцарски град на брега на езерото Маджоре. Със своето живописно разоложение, благоприятен климат и прекрасни плажове, той е много популярен сред туристите. Тук има за всекиго по нещо – от приятната почивка, игра на голф, шопинг из магазините до разглеждане на исторически забележителности. Тук също ежгодно се провеждат известният ++джаз фестивал Феста Ню Орлиънс през лятото и есенната Международна седмица на класическата музика. В града има интересни музеи, провеждат се концерти и други културни събития, които можете да посетите.

Луино е от по – големите градове по италианското крайбрежие. Градът датира от римско веме. През XIX век е изградена голяма железопътна гара, чрез която се осъществява връзка с Централна Европа. Луино също пази своите архитектурно – исторически паметници, които може да разгледате. Най – голямата атракция тук е може би пазарът, който е основан през 1541 г. с указ на Карл V. Ако решите да го посетите, то сряда е денят.

Луино е родно място на редица видни италианци. Сред тях е ученикът на Леонардо да Винчи – Бернардино Луини. Негови фрески може да се видят в църквата Св. Павел и Петър. Тук също са родени италианските писатели Пиеро Киаро и Виторио Серени, както и получилият през 1997 г. Нобелова награда за литература известен италиански режисьор, драматург, киноактьор, певец, художник и композитор Дарио Фо.

Стреза е също сред известните курортни градове на Лаго Маджоре. Има древна история, от която и днес са запазени исторически забележителности, както и богати дворци и вили, строени от местната аристокрация през XVIII и XIX век.

Градът е и най – близката отправна точка за посещение на Боромеовите острови, които са може би основната забележителност в цялата езерна област - малка група живописни острови, носещи името на богата фамилия, която ги закупува през XVI век. Това са островите Изола Бела, Изола Мадре и Изола деи Прескатори.

Около Лаго Маджоре има още много красиви населени места, които можете да посетите или, в които може да отседнете, като Лавено, Вербания, Канобио и много други. На което и да се спрете няма да съжалявате. Лаго Маджоре е дестинация, която има какво да покаже в изобилие. И колкото и пъти да се връщате край бреговете му, винаги ще имате възможност да откривате ново място за почивка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин