Ранчото на шарените Кадилаци - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ранчото на шарените Кадилаци
Автор: Таня Стоилкова

Близо до магистралата край Амарило (Amarillo), Тексас пъстри цветове и миризма на спрей привличат хиляди хора. Десет различни модела шарени кадилаци са забили носове в земята и приканват всеки да остави свое послание върху тях.

Ако решите да се отправите натам, носете си спрей. И фотоапарат, защото вашето творение най-вероятно ще бъде заличено до няколко часа от някой следващ посетител.

Арт-инсталацията Ранчо с кадилаци включва модели от 1949 до 1963 г. като проследява еволюцията на прочутия Кадилак. Колите са наполовина заровени в земята под един и същ ъгъл, като се смята че ъгълът е заимстван от Хеопсовата пирамида в Египет.

Проектът е създаден през 1974 г. от арт групата Ант Фарм, но спонсор е местният милиардер Стенли Марш Трети, който искал да създаде нещо, с което да смае местното население.

През годините кадилаците са боядисвани в различни цветове - веднъж бели за телевизионна реклама, друг път розови - по случай рождения ден на съпругата на Стенли, черни - като почит към смъртта на един от артистите, създали Ранчото с кадилаци. През 2012 г. са боядисани в цветовете на дъгата в чест на деня на хомосексуалистите. След това са пребоядисани в оригиналните си цветове.

Днес Ранчото е по-известно от всякога. Десетилетия наред колите са символ за всеки, който пътува по този път. Казват, че животът на кадилаците като изкуство насред пустошта е по-дълъг,  отколкото този на пътя в движение. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Истинският Типун, 26.09.2013 | 11:22
Това е велико човече. Веднага паля сеата и отивам към тази ферма за кадилаци. Разбира се едно от нещата, които ще напиша със спей е урк (но не в този ред на подреждане на буквите).
Абонирайте се за нашия бюлетин