Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Автор: Peika.bg
Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Снимка: pixabay

Входът в Харема е под Кулата на правосъдието от западната страна на Втория двор. Ако решите да посетите - и ние силно препоръчваме да го направите - ще трябва да си купите специален билет. Маршрутът на посетителя през Харема се променя, когато стаите са затворени за възстановяване или стабилизиране, така че някои от посочените тук зони може да не са отворени по време на вашето посещение.

Всеки детайл от живота в Харема се управлявал от традицията, задължението и церемонията. Думата „харем“ буквално означава „забранено“ или „частно“.

Султаните поддържали до 300 наложници в Харема, въпреки че броят им обикновено бил по-малък от този. При влизане в Харема момичетата се обучавали в исляма и в турската култура и език, както и изкуствата на грима, облеклото, музиката, четенето, писането, бродерията и танците. След това те влизали в меритокрация, първо като дами на наложниците и децата на султана, след това на валиде султана и накрая - ако били особено привлекателни и талантливи - на самия султан.

Според ислямския закон на султана е разрешено да има четири законни съпруги, които са получили титлата kadın (съпруга). Ако жена му роди син, тя се наричала хасеки султан; ако му е родила дъщеря, haseki kadın.

Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Снимка: pixabay

Властта над Харема била в ръцете на валиде султана, която често притежавала големи поземлени имоти на свое име и ги контролирала чрез евнусите. В състояние да дава заповеди директно на великия везир, нейното влияние върху султана, върху неговите жени и наложници и по държавни въпроси често е било дълбоко.

Най-ранните от 300-те стаи в Харема са построени по време на управлението на Мурат III (r. 1574–95); харемите на предишни султани са в разрушения сега Ески Сарай (Стария дворец), близо до днешния Беязит Мейдани.

Комплексът Харем има шест етажа, но може да се посети само един от тях. До това се стига през Портата на каретата. Вътре е хазната на Харема, където се водят финансови записи. Отвъд него е Залата с фонтана, облицована с фини плочки Kütahya от 17-ти век с ботанически мотиви и надписи от Корана. 

Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Снимка: pixabay

Отвъд тази стая е Дворът на черните евнуси, също украсен с плочки Kütahya. Зад мраморната колонада вляво са общежитията на черните евнуси. В ранните дни са използвани бели евнуси, но черни евнуси, изпратени като подарък от османския губернатор на Египет, по-късно поемат контрола. Тук живеят около 200 души, които пазят вратите и очакват жените от Харема.

В далечния край на двора се намира Главната порта към Харема, както и караулна стая с две гигантски позлатени огледала. Оттук коридорът на наложниците води вляво към двора на наложниците и консортите на султана. Това е заобиколено от бани, фонтан за пране, пералня, общежития и частни апартаменти.

От другата страна на коридора на наложниците има стая, следвана от апартаментите на Валиде Султан, центъра на властта в Харема. От тези богато украсени стаи валиде султан наблюдава и контролира огромното си „семейство“. Особено внимание заслужава Салонът на Валиде Султан с прекрасните стенописи от 19-ти век с буколични гледки към Истамбул и двоен хамам от 1585 г .; позлатените бронзови парапети са по-късно допълнение.

Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Снимка: pixabay

Покрай двора на Валиде Султан е разкошна приемна с голяма камина, която води до вестибюл, покрит с плочки Kütahya и İznik, датиращи от 17-ти век. Това е мястото, където принцовете, валиде султанът и висшите наложници чакат, преди да влязат в красивата императорска зала за аудиенция при султана. Построена по време на управлението на Мурат III, залата е реконструирана в бароков стил по заповед на Осман III (r. 1754–57).

Наблизо се намира Тайната камера на Мурат III, една от най-разкошните стаи в двореца. Датира от 1578 г., на практика цялата му украса е оригинална и се смята, че е дело на Синан. Възстановеният тристепенен мраморен фонтан е проектиран да издава звук на каскадна вода и да затруднява подслушването на разговорите на султана. Позлатените зони за сядане с балдахини са по-късно допълнения от 18-ти век.

В съседство се намира Тайната камера на Ахмет III и прилежащата трапезария, построена през 1705 г. Последната е облицована с дървени панели, украсени с изображения на цветя и плодове, боядисани в лак.

Разходка в Топкапъ сарай - харема (част 2)
Снимка: pixabay

Обратно през Тайната камера на Мурат III се намират две от най-красивите стаи в Харема - павилионът-близнак / Апартаменти на престолонаследника. Тези две стаи датират от около 1600 г .; обърнете внимание на боядисания платнен купол в първата стая и фините плочки на Изник ​​над камината във втората. Забележителен е и витражът.

Покрай тези стаи е Дворът на любимите. Над ръба на двора ще видите голям празен басейн. Изглед към двора са малките прозорци на многото малки тъмни стаи, където са били затворени братя или синове на султана. Към нея се намира Харемовата джамия с бароков михраб (ниша в минаре, посочваща посоката на Мека).

Оттук можете да следвате прохода, известен като Златния път, и да излезете в Третия двор на двореца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин