Реджо ди Клабрия - мястото, където времето е спряло - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Реджо ди Клабрия - мястото, където времето е спряло
Автор: Елена Исаева

Реджо ди Калабрия е южноиталиански град, най – стария и най – важен център на Калабрия, намиращ се на върха на пръстите на италианския ботуш. Възникнал през VIII век пр. н. е., когато по тези земи за първи път са се заселили гърците, днес градът е запазил своя облик. Ако искате да видите нещо различно от така добре познатата ни Италия, то това е мястото. Тук времето като че ли е спряло, хората живеят в забавен ритъм, по старовремски начин, навсякъде цари тишина и спокойствие. В летните знойни дни можете да чуете само жуженето на пчелите и насекомите. През лятото горещината е трудно поносима, затова в най – горщите летни дни, в обедно време не може да видите хора по улиците, тогава не ги търсете за нищо, защото това е прочутата калабрийска сиеста, която продължава цели три часа, но как да работи човек в такива непоносими горещини, инак по природа в тази част на Италия, хората са изключително дружелюбни и гостоприемни.

Този прекрасен, романтичен град, заобиколен от красиви планински възвишения, скалисто крайбрежие и блестящите води на Средиземно море е изключително живописен. Ако искате да усетите и изживеете духа на стара Италия, то това е мястото, или както казват самите калабрийци: „ Буон дивертименто“ – забавлявайте се. Средиземноморският климат е много благоприятен за отглеждане на цитрусови плодове, това е единственото място, на което се отглежда специалния сорт лимони “ cedro ”.

Реджо ди Клабрия - мястото, където времето е спряло
Снимка: Елена Исаева

За съжаление градът е раположен в силно земетръсна зона и многократно е бил разрушаван от земетресения, последното от които през 1908 г., когато освен, че повечето сгради са били разрушени е имало и много човешки жертви. Много от историческите и културни паметници са били напълно разрушени, а за други е отнело десетки години на местните да ги възстановят. Някои от тях са запазени и укрепвани в годините.

Ще ви запозная с основните места, които можете да посетите.

1. Величествения замък Castello Aragonese, който е построен в ранното Средновековие и години наред е бил защитно съоръжение на града. Можете да се изкачите в най – високата му част и да се разходите по отбранителните кули. Днес той е един от символите на града.

2. Националния музей на Реджо ди Калабрия, където се съхранява огромна колекция от артефакти и реликви, датиращи от най – древните времена, още от заселването на гърците.

3. Паметникът на Атина Промачос, за която се говори, че е закрилница на града.

4. Катедралата Дуомо или известна като катедралата на Реджо, построена през 1928 г., независимо, че е сравнително нова и в по – модерен стил, в изграждането и също е използван нео – романски и класически дизйн.

5. Епархиалния музей, където има събрана колекция от живота и управлението на епископите и духовенството на Реджо ди Калабрия.

Реджо ди Клабрия - мястото, където времето е спряло
Снимка: Елена Исаева

6. Разходете се в националния парк Аспромонте, където има зашеметяваши природни гледки и пейзажи.

7. Отидете на плажа на града, който се намира в приятен залив и където можете да се насладите на слънцето и морето, а пък в някое от кафенетата около него, можете да се озсвежите с ароматното калабрийско кафе.

8. Не е за пропускане и разходката по Корско Гарибалди, където се намират едни от най – скъпите магазини, ресторанти и заведения, в които можете да опитате от вкусната калабрийска храна, да изядете по един сладолед „ бриоска кон джелато“ или да се върнете на това място вечерта, когато ще можете да се забавлявате в нощните заведения и да изживеете една незабравима вечер.

Реждо ди Калабрия е интересно място, включете го в някоя от следващите си ваканции. От тук също много лесно можете да достигнете и до Сицилия, като се качите на някой от корабите, пътуващи през месинския пролив, само за половин час сте там.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин