Ренесансова архитектура във Флоренция – проектът на Бурнелески - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ренесансова архитектура във Флоренция – проектът на Бурнелески
Автор: Елена Исаева

Италия е известна по цял свят с какво ли не – вкусна храна, интересна история и множество архитектурни шедьоври, които могат да се видят във всяко градче в тази прекрасна страна. Флоренция е един от ярките примери на ренесансовото архитектурно майсторство.

По времето на Ренесанса, Флоренция е самостоятелна държава, този период бележи разцвета на архитектурата – строят се нови паметници, сгради, освежават се  се обнопвяват стари такива. Пред всички архитекти стои голямото предизвикателство за представяне на нови, интересни идеи и схеми за строеж на сгради.

Ренесансова архитектура във Флоренция – проектът на Бурнелески
Снимка: pixabay.com

През 15 век, архитектите все още са успявали да запазят до известна степен своята независимост от различните поръчители, които са им възлагали задачи и по този начин са имали известна свобода в строителството, има ли са възможност да експериментират с различни архитектурни подходи и методи.

Именно Ренесансът е епохата, през която се създават едни от най-великите архитектурни шедьоври не само в Италия, но и в целия свят.

През 15 век във Флоренция се наблюдава една доста интересна тенденция и това е преоткриването на античното в архитектурата. Големите майстори, като Брунелески, например, се позовава на античното, но го съчетава със своето собствено виждане за нещата и по този начин се получават едни от най-големите шедьоври в света.

Именно Брунелески е първият, който възприема така нареченият критичен подход в проектирането. По образование той самият е златар, а не архитект и за това до известна степен му е много по-лесно да се дистанцира от традиционните методи, за разлика от тези архитекти и майстори, които имат образование в сверата на архитектурата или изкуството. Това, че е бил известен златар и името му вече е било прочуто донякъде, му дава истински шанс да се състезава в проекта за изграждане на купола на църквата „Санта Мария дел Фиоре“. Точно това архитектурно предизвикателство го мотивира да избере малко по-нестандартни методи, да се отдалечи леко от класическите и по този начин да може да създаде един наистина уникален шедовър.

Проектът на Брунелески е толкова впечатляващ, интересен и новаторски за своето време, че всички очакват точно той да спечели конкурса за направата на купола.

Самата комисия толкова много харесва този проект, че реално разглежда само него в подробности. Брунелески доста се е постарал за него и това си личи във всеки малък детайл.

Проектът на Брунелески определено е фурор за времето си, а както виждаме и в наши дни. Неговата система включва четири части. Първото, което той прави е двойна обшивка на осмоъгълния купол. Той подсилва всяка от осемтте стени на купола, за да е по-стабилен и да издържи по-дълго време, за което трябва да сме му благодарни. Това определено е една от най-красивите църкви не само в Италия, но и в целия свят. Самият Брунелески прави множество проучвания относно куполите и кой е най-стабилният и същевремнно красив начин за направата на тази сложна конструкция.

Ренесансова архитектура във Флоренция – проектът на Бурнелески
Снимка: pixabay.com

Строежът на купола започва през 1420 г. и завършва през 1436 г. куполът има просто невиждан успех и всеки, който е виждал с очите си тази красота може да го потвърди. Това е и причината Брунелески да спечели още един архитектурен конкурс през 1436 г.

Едва ли по това време някой е предполагал в какъв световен шедьовър ще се превърне този купол, но това е факт в наши дни.

След този проект няма никакво съмнение, че Брунелески, макар и без архитектурно или строително образование е истински майстор. Той прави един невероятен пробив за времето на епохата на Ренесанса и това е, че той измисля метод, чрез който става възможно да се възпроизведе точно дадена гледка. Този метод бързо набира популярност, поради голямата си прецизност, нещо на което си личи, че Брунелески много е държал.

Брунелески определено е име, което внася свежест, съчетана с традиции в епохата на Ренесанса, която представлява точно това – възраждане на старото, с нотка от нещо ново. Когато крайният резултат е нещо като купола на „Санта Мария дел Фиоре“ може да се каже, че рискът от съчетаването на старото и новото определено си е заслужавал.

Определено това е една от най-красивите църкви не само на територията на Италия, а дори в целия свят. Майсторството на Брунелески се вижда във всеки един малък детайл. Освен това си личи, че в този проект, той е вложил сърце и душа, нещо което всеки посетител може сам да усети, докато се наслаждава на този уникален световен шедьовър в архитектурно отношение.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин