Съветът на Европа добавя Чили, Кувейт и Руанда към списъка на държавите, за които ограниченията за пътуване следва да бъдат премахнати - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съветът на Европа добавя Чили, Кувейт и Руанда към списъка на държавите, за които ограниченията за пътуване следва да бъдат премахнати
Автор: Peika.bg
Съветът на Европа добавя Чили, Кувейт и Руанда към списъка на държавите, за които ограниченията за пътуване следва да бъдат премахнати

След като направи преглед на Препоръката относно постепенното премахване на временното ограничение на неналожителните пътувания в ЕС, Съветът актуализира списъка на държавите, специалните административни райони и други образувания и териториални органи, за които следва да се премахнат ограниченията за пътуване. По-специално Чили, Кувейт и Руанда бяха добавени в списъка, а Босна и Херцеговина и Република Молдова бяха заличени от списъка.

Неналожителните пътувания до ЕС от държави или териториални единици, които не са изброени в приложение I, са временно ограничени. Това не засяга възможността държавите членки да отменят временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС за напълно ваксинирани пътници.

Както се посочва в препоръката на Съвета, този списък ще продължи да се преразглежда на всеки две седмици и в зависимост от случая – да се актуализира.

Въз основа на критериите и условията, посочени в препоръката, от 23 септември 2021 г. държавите членки следва постепенно да започнат да премахват ограниченията за пътуване по външните граници за лица, пребиваващи в следните трети държави:

При потвърждение за реципрочност ограниченията за пътуване следва постепенно да бъдат премахнати и за специалните административни райони на Китай Хонконг и Макао.

В категорията на териториалните единици и органите, които не са признати за държави от поне една държава членка, ограниченията за пътуване за Тайван също следва постепенно да бъдат премахнати.

Лицата, пребиваващи в Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана, следва да бъдат считани за пребиваващи в ЕС за целите на препоръката.

Критериите за определяне на третите държави, за които действащото ограничение за пътуване следва да бъде премахнато, бяха актуализирани на 20 май 2021 г. Те обхващат епидемичната обстановка и цялостните ответни мерки в борбата с COVID-19, както и надеждността на наличната информация и на източниците на данни. Реципрочността също следва да се взема предвид според конкретния случай.

Асоциираните към Шенген държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария) също участват в тази препоръка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин