Съвети за пътуване с домашни любимци - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети за пътуване с домашни любимци
Автор: Лия Панайотова
Съвети за пътуване с домашни любимци
Снимка: Katlene Niven

За нас, хората с кучета и котки, домашният любимец е много важен. Не си го признаваме, но тайничко ни се иска да го водим навсякъде, не само в парка. Ако мислехме, че може да ни се размине, сигурно щяхме да го замъкнем и на работа. Така че можете да си представите каква емоционална какафония настъпва, когато трябва да пътуваме нанякъде без четирикракия си другар. Ако сте от нашата порода, следващите съвети ще направят пътуванията ви много по-весели и... космати.

Градски транспорт

Да започнем локално. От четирите най-големи града в БългарияСофия, Пловдив, Варна и Бургас, пренасянето на домашни любимци с градски транспорт си е съвсем разрешено само в София. Въпреки че ако котето ви се мята със съскане на всеки непознат или пък кучето ви трудно задържа обяда си по време на път, по-добре си спестете автобусните приключения. В случай, че живеете в София и любимата ви топка косми понася пътуванията като един истински непукист, единствените неща, които ви трябват са изряден паспорт (става въпрос за този на домашния любимец, но ако искате, може да се хвалите и със собствения си) и перфорирано билетче. Ако сте редовен абонат на софийската транспорта мрежа, е твърде вероятно поне веднъж да сте се натъквали и на бездомно куче в автобуса. Гледката обикновено предизвиква смесица от фурор и объркване сред пътниците, но тези кучета бързат и изобщо не им пука.

Пътуване из страната

Ако разходките в града, в който живеете, не са ви достатъчни, можете да вземете домашния си любимец и на пътешествие из страната. В междуградските автобуси може и да успеете да се промъкнете, но само при наличие на малко коте/куче, поставено в транспортна чанта и шофьор, който е готов да погледне на другата страна. В БДЖ са къде, къде по-либерални. Разбира се, и тук паспортът е задължителен, но билетчето е под въпрос. Според правилника на железниците, трябва да купувате билет (цената му е 50% от редовния), ако животното е голямо. Дали под „голямо“ се има предвид кон или кокошка е въпрос на лична интерпретация. Нашите проучвания показват, че ако любимецът не се събира в скута ви, е най-добре да не пътува гратис. Освен това не се надявайте, че ще успеете да се опънете доволно в спален вагон. Животни там не се допускат. Трябва да сте подготвени и за сценария, в който на въпроса „Мога ли да пътувам с куче/котка?“ напълно сериозно ви се отговаря „Може, ама в последното купе на последния вагон“. Звучи все едно ще се отърват от вас някъде по средата на пътя, но какво пък, вие си имате пазач.

Друга алтернатива за пътешествия с домашния любимец е стопаджийството. Тук основният принцип е на първото впечатление - колкото по-миловидни сте и вие и животното, толкова по-голям шанс имате. Така че ако сте татуиран от главата до петите здравеняк, с два ротвайлера, не хранете големи надежди. 

Пътешествия в чужбина

В рамките на Европейския съюз също можете да използвате влак, за да пътувате с домашен любимец. Изключение правят единствено влаковете Eurostar – те се склонни да превозват само кучета-водачи. Подобно е положението и с някои авиолинии. Ако обичате да летите, трябва да проучите по-подробно нещата преди да тръгнете с четирикракия си приятел. Политиката на всяка авиокомпания е различна. В общия случай, ако животинчето ви е мъничко и сте го убедили да се пъхне в транспортна чанта, можете да го вземете с вас в салона на самолета. Тук е много важно да отбележим, че обикновено не се позволява куче и котка да пътуват едновременно в салона, така че формулата „Кой превари, той завари“ важи с пълна сила. В други авиокомпании, искате, не искате трябва да поставите любимеца си в багажното отделение на самолета.

Къде да спим?

След като веднъж сте се добрали до мечтаната дестинация, идва въпросът с настаняването. В интернет пространството можете да намерите подробни списъци с хижи, хотелчета и хотелища, из целия свят, които допускат животни. Учудващо много са. Имайте предвид, че повечето големи хотели ще поискат да заплатите допълнително, ако сте в компанията на куче. 

Другият момент, който си заслужава да проучите преди да отидете някъде извън България, е предразположението на местните хора към четириногите. Така например, в много арабски държави кучетата не са на особена почит и е по-добре да не оставяте немския си дог (бил той и олицетворение на самата доброта) да облизва разни непознати деца.

За нестандартно мислещитe 

В никакъв случай не искаме да дискриминираме онези от вас, които имат желание да пътуват в компанията на зайчета, рибки, тарантули и други нестандартни любимци. За тяхното настаняване ви препоръчваме предварително да се обадите, за да проверите политиката на хотела. Това кратко проучване най-вероятно ще ви възнагради и с бонус - непринуденото изумление на отсрещната страна.

Накъдето и да сте се запътили, компанията на домашния ви любимец със сигурност ще направи пътуването малко по-интересно и изобилстващо с какви ли не весели и небивали истории!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин